Ако их чешће конзумирамо, тиквице имају бројне здравствене предности. Одлична ствар је што су веома су приступачне, а због неутралног укуса могу се комбиновати са разним јелима.
Иако се гаји током целе године, врхунац сезоне је у летњим месецима. Сирова тиквица на 100 грама садржи око 16 калорија, око три одсто угљених хидрата, један одсто протеина и 0,2 одсто масти.
Добре су за здравље срца
Тиквице садрже добре количине калијума, што помаже у снижавању крвног притиска. Такође садржи умерену количину фолата, који разграђује аминокиселине као што је хомоцистеин. Значајна количина магнезијума помаже у одржавању нормалног крвног притиска и равномерног рада срца.
Садрже мало калорија
Пошто се углавном састоје од воде, тиквице су малокалоричне. То их чини идеалном храном ако сте у процесу губитка тежине. Заменом висококалоричне хране са тиквицама, помаже у смањењу броја калорија које се уносе. Поред тога, влакна помажу у сагоревању масти у телу.
Побољшавају здравље очију
Тиквице помажу да се елиминишу подочњаци који настају услед прекомерног задржавања воде. Натеченост око очију је смањена због садржаја богатог водом. Присуство витамина А у тиквицама помаже у активном развоју ћелија у очима, што побољшава вид и помаже у превенцији болести повезаних са годинама које утичу на очи, као што је макуларна дегенерација.
Штите од астме и јачају зубе и кости
Пошто су тиквице добар извор витамина Ц, сматрају се добром храном за борбу против астме. Витамин Ц игра важну улогу у одржавању здравља имуног система и борби против респираторних проблема. Тиквице такође садрже калцијум који помаже правилном функционисању нервног система и даје снагу костима и зубима.
Помажу у снижавању холестерола
Висок садржај влакана у тиквицама помаже у снижавању холестерола. Велики удео витамина А и витамина Ц одлаже настанак атеросклерозе спречавајући холестерол да оксидира крвне судове тела, па тиквице ослобађају тело од вишка штетних материја.
Преузмите андроид апликацију.