Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Концерт оперске диве Јадранке Јовановић у Новом Саду

Солистички концерт оперске диве чији наступи безусловно освајају публику, одржаће се у малој дворани, новосадске хале СПЕНС, 11. новембра од 20 часова, уз госте из Италије, маестра Ромола Ђесија и тенора Андреу Бинетија и оркестар изузетних музичара “Београдски солисти”. Концерт мајстор је Весна Јансенс.
Фото: Град Нови Сад

„После дуго времена, одржаћу солистички концерт у Новом Саду,граду у коме сам још као студент прве године, имала своју прву премијеру1982 године. Била је то Штраусова оперета „Слепи миш“, у Српском народном позоришту. Захвална сам Граду Новом Саду, Европској престоници културе и продуцентској кући Топ Тон.Са великим нестрпљењем и радошћу ишчекујем овај догађај, максимално смо посвећени сваком детаљу, јер желимо да се на најлепши начин публика ими на сцени, прошетамо кроз најпопуларнију оперску литертатуру, али и филмску музику, оперету и мјузикл“, изјавила је Јадранка Јовановић уочи концерта.

Поред бисера оперске литературе и популарних делова из оперете и мјузикла, на програму су и омиљени хитови филмске музике, атрактивне италијанске канцоне и наполитанске песме, са посебним акцентом на српској уметничкој музици.

Улаз за овај изузетан музички догађај је слободан.

Јадранка Јовановић годинама важи за синоним вокалне уметности у Србији.Респектабилан углед у светским уметничим круговима остварила је наступима на преко 120 светских оперских и концертних позорница, од Пекинга до Мексико Ситија, и од Палм Бича до Сибира, међу којима се издвајају: Миланска „Скала”, „Театар Лицео” у Барселони, „Театар Масимо” у Палерму, „Театар Мунисипал” у Рио де Жанеиру, „Бунка Каикан” у Токију, „Сан Карло” у Лисабону, Опера у Ници, „Глен Гулд” дворана у Торонту, Росинијев Фестивал у Пезару, атински „Иродион”, „Кенеди Центар” у Вашингтону, „Карнеги Хол” у Њујорку, “Музикферајн” у Бечу…Остаће упамћена и као прва Кармен на Блиском Истоку у Арапским Емиратима.

Сарађивала је са највећим светским уметницима као што су Пласидо Доминго, Хозе Карерас, Петер Дворски, Хозе Кура, Мирела Френи, Данијела Деси, Елена Обрасцова… и са истакнутим диригентима: Клаудио Абадо, Ричард Бонинг, Маурицио Арена, Клаудио Шимоне…

Отпевала је преко 70 улога из опера и вокално-инструменталних дела, од којих су најупечатљивије: Пепељуга, Еболи, Абигаила, Сантуца, Цармен, Кнегиња чардаша, Грофица Мариза, Амнерис…

Рођена је у Београду, где је на Факултету музичке уметности стекла две универзитетске дипломе: на теоретском одсеку, и на одсеку за соло певање. На одсеку за соло певање је и магистрирала.

Од многобројних награда, њој лично су најдраже:

Изузузетна Вукова награда за 2015. годину, 2019. године, у Трсту, као првој Српкињи, уручена јој је престижна награда Међународне асоцијације оперете, коју су до сада добили највећи уметници света.

И, посебно важна награда, орден Карађорђеве звезде првог степена, за нарочите заслуге у представљању Републике Србије и постигнуте резултате у области оперске уметности, који јој је 2021. године, уручио Председник Републике Србије Александар Вучић, поводом Дана државности Србије.

“Bjesovi“ zapalili SKCNS Fabriku (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.