Za mnoge ljude, čaj je više od pića. Pijenje čaja je često smirujući ritual. Međutim, kombinovanje čaja sa određenim namirnicama može imati negativan uticaj na naše zdravlje.
Čaj se najčešće pominje u pozitivnom kontekstu – kao zdrav i umirujući napitak u kojem uživamo. Ali da li ste se ikada zapitali da li vaša omiljena šolja čaja može da ometa apsorpciju hranljivih materija? Ispostavilo se da neke naizgled bezopasne kombinacije čaja i hrane mogu dovesti do neočekivanih efekata.
Uticaj na apsorpciju gvožđa
Ispijanje čaja ili kafe sa hranom poput crvenog mesa ili zelenog povrća može smanjiti apsorpciju gvožđa. Gvožđe je neophodno za održavanje nivoa energije, jak imuni sistem i transport kiseonika u telu.
Redovna konzumacija čaja ili kafe uz obroke može sprečiti telo da apsorbuje dovoljno gvožđa, što može dovesti do anemije, stanja koje karakteriše ozbiljan nedostatak gvožđa.
Žene sa redovnim menstrualnim ciklusom su posebno izložene riziku od anemije zbog povećane potrebe za gvožđem. Zbog toga izbegavajte čaj sa hranom bogatom gvožđem, kao što su crveno meso, spanać i brokoli.
Jedinjenja koja blokiraju gvožđe
Neka jedinjenja prisutna u čaju i kafi, kao što su polifenoli i tanini, mogu da ometaju apsorpciju gvožđa. Polifenoli, koji se takođe nalaze u voću, povrću i začinima, mogu pomoći u smanjenju upale, ali takođe mogu da ometaju apsorpciju gvožđa. Ovom efektu dodatno doprinose tanini, kojih ima i u vinu, kao i oksalati.
Preuzmite android aplikaciju.