Почетна > Бизнис
Бизнис

Колико се исплати замена старог модела за Ајфон 14?

Са изузетком телефона са савитљивим екраном, који су за сада више технолошка егзибиција произвођача него ли нешто што ће се заиста користити, одавно у индустрији нема нарочитих новитета. Камере и чипови све су моћнији, али пошто исто важи и за игре и апликације, на крају му дође на исто.
Фото: PrtSc/Apple/YouTube

Док нам нешто не допадне шака, жвакање саопштења делује као пука реприза онога од пре годину дана, уз тек понеку варијацију. Нигде то није тако очигледно као код Eпла, који је синоћ, на својој Фар Оут презентацији, приказао четири нова модела под капом Ајфон 14 фамилије. Лајтнинг порт је и даље ту, па ће се вероватно тек од наредне генерације пензионисати.

Сам назив догађаја управо сугерише најзвучнију промену у односу на преходника. Фар Оут наговештава нову могућност 14-це да се, приликом ванредних ситуација, телефон ослони на сателитску уместо на мобилну мрежу, како би корисник СМС-ом или слањем координата призвао помоћ. Сви модели опремљени су посебном апаратуром (акцелерометар, жироскоп) која након детекције драстичног повећања гравитационе силе (читај: саобраћајни удес) аутоматски обавештава надлежне хитне службе.

Наравно ова погодност је бесплатна само прве две године од куповине 14-це, након тога се додатно наплаћује. Новитет је и то што, ради веће безбедности података, на снагу ступа еСИМ картица уместо оне класичне. То у пракси значи да је она везана за телефон и да не може физички да се уклони. Такође, иницијално подешавање картице не захтева вајфај везу.

Нова серија уобичајено је разграничена на стандардне  (Ајфон 14 и Ајфон 14 Плус) и Про верзије (Ајфон 14 Про и Ајфон 14 Про Макс). Модел са суфиксом Мини, овог пута изостаје.

За разлику од досадашње праксе по којој су „професионалци” имали боље камере и више складишта, сада је то случај и са самим чипом који их покреће. У прва два и даље куца прошлогодишњи А15, док је за вишу класу резервисан нови, А16 Бионик са шест језгара (2 перформанс, 4 ефишенси), израђен у 4-нанометарском производном процесу. Произвођач истиче да је у поређењу са конкуренцијом за 40, док је у односу на претходника за 50 процената бржи.

Резервације за Ајфон 14 (800$) почињу деветог, а продаја 16. септембра. Исто важи и за Про (1000$) и Про Макс (1100$) моделе. Наведене цене су почетне и важе за складишта од 128 гигабајта простора. Једино ће Плус (900$) изаћи нешто касније, седмог октобра.

Rusi našli kanal za kupovinu Ajfona 14

Преузмите андроид апликацију.