Početna > Život i stil
Život i stil

Koliko mesa po osobi treba da bude u obroku?

Vreme je da rešite večnu dilemu i naučite koliko mesa po osobi treba da kupite.
Foto: Pixabay/u_rt5bpvly

Kada spremate večeru za prijatelje, roštilj ili rođendan, uvek se postavlja jedno pitanje – koliko hrane da kupim?

Osnova mnogih finih jela je meso, posebno u našoj kulturi. Da bi svaki gost otišao sa večere ili zabave zadovoljan i pun stomak, važno je znati odabrati pravu količinu mesa po osobi.

Potrebne su različite količine mesa u zavisnosti od toga da li je meso glavno jelo ili samo jedna od komponenti sosa ili sličnog jela.

Ako je meso glavno jelo, odnosno spremate šniclu ili pileće pečenje, treba poslužiti oko 300 grama po osobi, odnosno 400 grama za ljude sa velikim apetitom. Ako u sos za testenine, salatu ili deo pite dodate meso, potrebno vam je nešto manje, oko 150 ili 200 grama mesa. 

Ovo je okvirni vodič koliko mesa treba poslužiti, ali postoje i određene vrste mesa koje se služe u određenim količinama. Iako ni ove mere nisu zvanične i uvek možete dodati više ili manje, ipak su to vrednosti kojih se mnogi pridržavaju prilikom kupovine i pripreme mesa.

Pogodne količine su:
  • 60 – 80 grama narezaka i suhomesnatih proizvoda
  • 250 – 300 grama živinskog mesa sa kostima
  • 250 – 300 grama divljači
  • 160 grama telećeg odreska
  • 120 – 150 grama bečkog odreska
  • 200 grama svinjskog kotleta
  • 160 grama goveđeg pečenja i bifteka
  • 200 grama mesa za čorbe i čorbe (bez kosti)
  • 250 grama mesa za supu sa kostima

Bitan je i prilog, ali i ko su gosti.

Prilikom određivanja potrebne količine mesa ne zaboravite da uključite i vrstu priloga.

Više mesa je potrebno ako je prilog lagana salata ili spanać, na primer.

Krompir salata, testenina i pasulj su nešto zasitniji, pa će čovek sa njima jesti manje mesa. Nešto više mesa će jesti i muškarci, a nešto manje žene i starija populacija, baš kao i deca.

Za decu, možete smanjiti količinu mesa na pola. Ipak, možda je bolje pripremiti malo više mesa nego što mislimo jer se višak uvek može kasnije iskoristiti ili pakovati gostima.

Kuvari otkrili pet grešaka koje pravimo kada pohujemo meso

Preuzmite android aplikaciju.