Početna > Život i stil
Život i stil

Koliko dugo bi trebalo kuvati pirinač i u kojoj količini vode? Nije isto za svaku sortu

Da vam pirinač ne bi bio suv ili gnjecav, pridržavajte se ovih pravila.
Foto: Pexels/Polina Tankilevich

Pirinač je jedan od najukusnijih i najtraženijih priloga. Njegova priprema je izuzetno brza i jednostavna.

Tako većina misli, a onda se dogodi da on bude ili previše suv, ili previše vodenast. Dakle, u čemu je stvar ako je priprema toliko jednostavna?

Postoji nekoliko caka koje znaju one najiskusnije domaćice i, naravno, profesionalni kuvari, a zahvaljujući kojima će pirinač biti savršeno skuvan.

Kada su u pitanju sastojci, pored samog pirinča, najvažniji su bujon i puter, jer, ukoliko pirinač budete pripremali sa njima, svako zrno će biti idealno skuvano.

Međutim, ako vam je potreban samo kuvani pirinač, svakako je najbitnija količina vode koju sipate, odnosno u kojoj se on kuva.

Grešite ukoliko mislite da je za svaku sortu pirinča isto, jer nije – svaka ima drugačije proporcije. Primera radi, dugo zrno pirinča se kuva 20 minuta, a na 200 grama ide 450 ml vode.

Ukoliko koristite kratko zrno, na 200 grama sipajte 400 ml vode, dok će vam za 200 grama braon pirinča biti potrebno 500-600 ml vode.

Ono što je takođe jako bitno jeste da za kuvanje pirinča koristite šerpu sa debelim dnom za kuvanje i, naravno, da začinima poboljšate ukus.

Za šta je sve savršen avokado

Preuzmite android aplikaciju.