Почетна > Живот и стил
Живот и стил

За шта је све савршен авокадо

Идеалан у салатама, намазима, хладним чорбама, али и тортама – авокадо је незаобилазна намирница на трпези кухињских зналаца. Спада у воће, али због неутралног укуса, може се користити и за слана и за слатка јела. Пун је витамина, минерала и здравих масти, једина мана му је што је скуп.
Фото: Pexels/Lisa Fotios

Одличан је у чоколадним тортама и смутијима којима додаје помало орашаст укус. У салатама је савршен, поготово када се укомбинује са киселим састојцима попут лимуна, црвеног лука, сирћета.

Може се користити као намаз у вегетаријанским хамбургерима или као база за зелени сос за пасту, уз пармезан и мало свежег босиљка.

Због хранљивих састојака, вегетаријанци га користе и као главно јело, пуњен поврћем или сиром. Може се и поховати на класичан начин, уваља се прво у брашно, па у јаја и пржи у дубоком уљу.

Најбоље је купити авокадо који није ни превише мекан, ни тврд. Веома мекани најбољи су за сос, а незрели се могу гриловати. Месо почиње да оксидира чим је у додиру са ваздухом, зато га одмах употребите.

Ако ипак имате вишка, исеците га на пола, ољуштите, извадите семенке и премажите са мало лимуна да не би попримио браон боју, упакујте у пластичну фолију и замрзните. Вероватно неће имати исти укус као свеж, али и као такав добар је у јелима која траже изгњечен авокадо

Namirnice koje leče, ali ne prijaju baš svima

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке