Ускрс није Ускрс без чоколадних јаја. Али према мишљењу стручњака, деца једу много више шећера од препоручене количине, а Ускрс не би требало да буде изговор за претеривање.
Нутрициониста Полин Кокс упозорила је да прекомерна конзумација шећера може да доведе до мноштва тегоба код деце и одраслих, па родитељи треба да буду опрезни током Ускрса.
„Превише шећера у исхрани наше деце не само да повећава ризик од озбиљних хроничних здравствених проблема као што је дијабетес типа 2, већ и од проблема понашања и каријеса“, рекла је она.
Њена колегиница Рејчел Кетлвел, стручњак за исхрану деце, наводи да храну не треба означавати као лошу, већ наћи баланс. „Број гојазне деце расте. Ускрс је фантастична прилика да научите децу о томе шта се налази у храни коју једу, одакле долази и утицају различитих избора хране на њихова тела“, каже Кетлвел.
Колико чоколада деца треба да једу?
Према Коксу, храна која је класификована као богата шећера садржи преко 22,5 грама шећера на 100 грама, док храна са ниским садржајем шећера има мање од 5 грама.
Другим речима, типично ускршње чоколадно јаје од 500 грама садржи 56 грама шећера на 100 грама.
Према смерницама Националне и здравствене службе Велике Британије, деца узраста од 7 до 10 година не би требало да једу више од 24 грама шећера дневно.
За децу узраста од 4 до 6 година препоручује се да дневни унос шећера не прелази 19 грама, док за децу млађу од 4 године не постоје смернице, али се препоручује да се што више избегавају заслађена пића и намирнице са додатком шећера.
Стога је у реду да се почастите чоколадом, али умерено.
Преузмите андроид апликацију.