Početna > Život i stil
Život i stil

Koje su najbolje zamene za jaja, mleko i puter u veganskim tortama

Sirovi kolači odavno su osvojili ne samo vegane, već i sve ljubitelje slatkiša.
Foto: Unsplash/Aneta Voborilova

Kombinacija urmi, koštunjavog voća i putera od orašastih plodova pokazuje da ovi kolači mogu biti jednako ukusni kao i oni sa jajima i mlekom. A šta je sa tortama? Mnogi veruju da je nemoguće napraviti vegansku tortu, ali greše, potrebno je samo pronaći zamenu za uobičajene sastojke u tortama – jaja, mleko, puter.

Jaja – Banana, tofu sir, pa čak i mleveni lan mogu poslužiti kao zamena za jaja. Jedno jaje menjaju 2 kašike mlevenog lanenog semena potopljene u tri kašike vode ili pola izgnječene banane ili četvrtina mekog tofu sira koji ste propasirali kroz blender.

Mleko – Najčešća zamena su bademovo i sojino mleko, ali možete koristiti i kokosovo. Upotrebite istu količinu kao i kravljeg mleka.

Puter – Umesto putera koristite margarin ili sos od jabuka koji može da zameni 75% putera iz recepta.

Rafinisani šećer – Vegani koriste zaslađivače na bazi biljaka, šećer od trske, a dobar izbor je javorov sirup, ali treba smanjiti količinu jer je on jako sladak.

Brašno – Možete samleti ovsene pahuljice, od jedne šolje dobićete nešto više od pola šolje brašna. Vegani takođe koriste nerafinisano brašno napravljeno od smeđeg pirinča ili ječma.

Da li pijete kafu sa cigaretama na prazan stomak? Evo šta može da vam se dogodi

Preuzmite android aplikaciju.