Početna > Život i stil
Život i stil

Koje su banane zdravije, zelene ili žute?

Banane su većini ljudi omiljeno voće. Neki vole da ih jedu kada su zrele i žute, dok ih drugi više vole kada su još zelene i nezrele. Koje su bolje?
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
Nezrele zelene banane

Jedna velika prednost zelenih banana je što su bogate skrobom. Ljudi koji izbegavaju hranu sa visokim sadržajem šećera treba da jedu zelene banane. Na primer, ljudi sa dijabetesom tipa 2 treba da izbegavaju žute banane.

Osim toga, zelene banane imaju i probiotičke bakterije, odnosno dobre bakterije koje su izuzetno dobre za varenje. Nezrele banane mogu vam pomoći da bolje i efikasnije apsorbujete hranljive materije, kao što je kalcijum. Jedan nedostatak zelenih banana je što sadrže manju količinu antioksidanata jer se količina antioksidanata povećava kako banane sazrevaju. Zelene banane mogu dovesti do nadimanja zbog većeg udela skroba.

Zrele žute banane

Nakon zrenja skrob se pretvara u šećer, pa se žute banane lakše svare. Veći glikemijski indeks zrelih banana ukazuje na to da se brzo vare. Zrele banane takođe imaju veći nivo antioksidanata. Istraživanja pokazuju da se određena količina makronutrijenata u bananama smanjuje tokom procesa zrenja. Da biste dobili više vitamina i minerala, bolje je jesti zelene banane.

Žute banane imaju veći udeo šećera, pa nisu pogodne za osobe sa dijabetesom.

Ukratko, i zelene i žute banane imaju svoje prednosti i mane. Možete jesti oba da biste uneli određene hranljive materije u svoje telo. Ključna razlika je u tome što osobe sa dijabetesom tipa 2 treba da izbegavaju žute banane zbog većeg sadržaja šećera.

Koje je najbolje vreme da jedemo dinju? Mnogima omiljena letnja poslastica

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake