Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које је најбоље време да једемо дињу? Многима омиљена летња посластица

Не постоји боље летње освежење од хладне диње исечене на коцкице.

Иако је слатка, диња спада у поврће. Јестиво је све осим коре, њене семенке су богате омега – 3 масним киселинама.

Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Једна порција диње од око 150 грама садржи: 53 калорије, 0,3 г масти, 13 г угљених хидрата, 1,4 г влакана, 30% дневне количине витамина А, 78% дневне количине витамина Ц.

Иако је веома слатка, диња спада у поврће које је притом веома здраво захваљујући витаминима и минералима (калијум, магнезијум, фолна киселина, фосфор…)

Обилује антиоксидансима колином, зеаксантином и бета каротеном, који штите тело од слободних радикала и спречавају развој многих болести, а посебно су корисни за здравље очију.

Обиље витамина Ц јача имунитет, а помаже и у производњи колагена који одржава кожу младалачком и свежом. Исто дејство има и витамин А који диња такође садржи.

Диња садржи 90 одсто воде што је чини савршеном намирницом за вреле летње дане. Пошто садржи око 10 одсто дневних потреба за калијумом, помаже у регулацији крвног притиска, штити од кардиоваскуларних болести и спречава грчеве мишића. Калијум такође помаже у одржавању равнотеже електролита у телу и смањује задржавање воде.

Осим воде, диња садржи и доста влакана. Она су важна за пробаву. Ако имате проблем са затвором, поједите неколико кришки ове посластице.

Пошто је „тешка за стомак“ препорука је да се једе пре оброка или као засебно јело. Особе које имају проблем с бубрежним болестима треба да је једу у ограниченим количинама.

Nije samo pržena i masna hrana: Namirnice koje podižu krvni pritisak

Преузмите андроид апликацију.