Оне могу бити замена за многе важне намирнице.
Постоји више од 300 врста јестивих печурака од којих се само десетак комерцијално узгаја и користи у исхрани, а због своје хранљивости печурке могу да замене многе важне намирнице
Најздравије печурке није лако издвојити с обзиром на то да се хранљива вредност разликује међу различитим врстама. Све печурке класификоване су као суперхрана због својих високих нутритивних својстава, нискокалоричне су а добар извор влакана, протеина и антиоксиданата.
Печурке могу учине мнго добрих ствари за наше тело – имају антибактеријска својства, смањују холестерол, добре су за имуни систем и чак могу да помогну у превенцији или лечењу Паркинсонове болести, Алцхајмерове болести, високог крвног притиска и рака.
Зашто се сматра да су печурке најздравије?
Печурке су одлична замена за месо, а неке студије показале су да супстанце у екстрактима печурака могу саме активно да снизе ниво холестерола. Одличан су извор селена, моћног антиоксиданса потребног телу како би правилно функционисање, а и врло је важан и за метаболизам и функцији штитне жлезде и заштизу од оштећења изазваних оксидативним стресом.
Ако вам је потребан потпуно природан мултивитамин, стручњаци саветују да треба заобићи суплементе и уместо њих јести печурке. Међу њиховим бројним хранљивим састојцима печурака су: витамини Б – укључујући пантотенску киселину (Б5), ниацин (Б3) и рибофлавин (Б2) – плус бакар и селен. Печурке такође садрже протеине, влакна, калијум, витамин Д, калцијум и још много тога, што је одлично за храну која садржи више од 90 одсто воде.
Које су најздравије печурке?
Печурке су се конзумирале као традиционална храна и лек хиљадама година и остале су популарне све до данас, а људи их све више и више једу, што због хранљивости што због својства да замене месо. Међу најздравијим печуркама издвајају се:
-шитаки печурке
-Portobello или Цремини печурке (врста шампињона) која је добра замена за храну која има више масти и калорија као што су месо и сир
брестоваче
-лавља грива (Lion’s Mane Mushrooms)
-порцини печурке
-еноки печурке.
Све печурке спадају у породицу гљива, а не поврћа, и сматрају се јединственим царством живих бића. Гљиве су једна од најстаријих врста живота на Земљи, а најстарије су се појавиле пре око милијарду година. Оно што ми називамо печуркама је меснати део гљиве који производи споре. Постоји 300 јестивих врста печурака, али само 10 их се узгаја комерцијално, а најввише шампињони.
5 кључних хранљивих састојака који се налазе у печуркама
1. Антиоксиданси штите наше тело од штетних слободних радикала који могу да доведу до обољења попут рака и срчаних болести. Они такође јачају наш имуни систем и помажу у заштити од оштећења изазваних оксидативним стресом и старењем.
2. Бета-глукан – Здравствене предности печурака су што садрже бета-глукан. Ово једињење је повезано са побољшањем холестерола, јачањем здравља срца, регулисањем шећера у крви и смањењем ризика од дијабетеса типа 2. Пошто свака гљива садржи јединствене врсте бета-глукана, то значи и да свака печурка различито утиче на имунолошку функцију. Неке од најефикаснијих лековитих печурака садрже количине бета-глукана који стимулишу имуни систем да производи „природне ћелије убице“ које се боре против токсина, тумора и болести повезаних са старењем.
3. Б витамини -Печурке су богате рибофлавином, ниацином и пантотенском киселином – витаминима Б. Рибофлавин помаже у одржавању здравља црвених крвних зрнаца. Ниацин одржава наш систем за варење у реду и брине се да кожа буде здрава. Пантотенска киселина је добра за нервни систем и помаже нашим телима да стварају хормоне који су им потребни. Ова три једињања заједно подстичу здравље срца. Б витамини су такође посебно важни за труднице и мајке са новорођенчадима, јер подстичу правилан развој црвених крвних зрнаца.
4. Бакар – Бакар помаже телу да производе црвена крвна зрнца која испоручују кисеоник. Минерал такође одржава здраве кости и нерве, а једна шоља печурака може да обезбеди 33 одсто препоручене дневне дозе бакра.
5. Калијум – Калијум је неопходан када је у питању здрава функција срца, мишића и нерава.
Зашто су шампињони њаздравије печурке?
Portobello печурке (шампињони) су добар извор многих хранљивих материја:
-Б витамина
-Фосфора
-Селена
-Бакра
-Калијума
Печурке су и једини познати извор витамина Д који није животињски извор, али многе комерцијалне печурке се узгајају у тамним затвореним просторима, тако да оне не садрже значајне количине витамина Д. Неки комерцијални узгајивачи печурака излажу своје печурке ултраљубичастом (УВ) светлу како би повећају садржај витамина Д у шампињонима.
Шампињони садрже нехранљива једињења као што су полисахариди, полифеноли и каротеноиди, који могу да имају антиинфламаторна, антиоксидативна и антиканцерогена својства. У студијама на животињама, показало се да печурке стимулишу имуне ћелије и заустављају раст и ширење ћелија рака.
Конзумирање печурака може да имати заштитне ефекте на мозак старијих особа и смањи ризик од благог когнитивног оштећења. Полисахариди у печуркама делују као храна за корисне цревне бактерије, помажући тим корисним сојевима да расту и преживе. С обзиром на то да је 70 одсто имунолошког система у цревима, конзумирање здраве хране, као што су шампињони, може да побољша имунолошку функцију.
Преузмите андроид апликацију.