Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Која је врста брашна најбоља за одређена теста: По чему се разликују тип 400 и 500

Знате ли за шта је бољи тип 400 оштро, а чему служи дурум брашно?
Фото: Unsplash/Aziz Acharki

Ко о чему, људи о хлебу насушном. Чим се помене исхрана, помиње се и чувена пирамида у чијој су основи житарице и то најчешће хлеб. Бели, црни, ражани, интегрални… а сви се припремају од самлевених житарица илити брашна. А и дан-данас већина људи у кухињи није сигурна где иде тип 400, а где тип 500.

У зависности од степена млевења, уобичајена су стандардна пшенична бела брашна: тип 400 оштро и тип 550 глатко, пшенично полубело брашно тип 700 и тип 850, пшенично црно брашно тип 1100 и тип 1600 и пшенично брашно од целог зрна.

Фото: Pexels/Klaus Nielsen

Тип брашна говори о количини минералних материја у брашну, па што смо ближе средини пшеничног зрна, добијамо брашна нижих типова (тип 500), а што идемо ближе омотачу приликом млевења и просејавања, добијамо тамнија брашна виших типова (тип 850, тип 1100, тип 1600).

Бела брашна су богатија скробом и протеинима, а код тамнијих брашна повећава се и удео масти, минералних материја, витамина и целулозних влакана.
Фото: Pexels/Klaus Nielsen

Када се говори о пепелу у брашну, мисли се на количину минерала које оно садржи. Наиме, након јаког загревања узорка брашна остаје пепео, а то су минерални састојци који не сагоревају.

Брашно се бира према врсти јела и хране која се од њега припрема. За пецива и хлеб најбољег технолошког квалитета, изгледа и мириса, онда бирамо бела рафинисана глатка или оштра пшенична брашна.

Бело брашно и пшенично брашно нису исто

Бело брашно може бити било које брашно добијено млевењем рафинисаног зрна жита или неке друге сировине. Пшенично брашно може пак бити бело или интегрално као и свако друго. Нутритивно су вредна сва интегрална брашна.

Фото: Pexels/Pixabay
За шта су тип 400 и тип 550

Бело брашно –  Пшенично бело брашно тип 400 и тип 500 добија се млевењем пшенице из средишњих делова пшеничног зрна (ендосперма), које чине највећим делом скроб и протеини. Садржи релативно мале количине витамина, минерала и влакана.

Према крупноћи честица, бело пшенично брашно се продаје као глатко брашно и оштро брашно.

Глатко брашно се чешће користи за припрему разних врста хлеба и пецива, колача од дизаног теста те савијача од развлаченог теста, док се оштро пшенично брашно користи за припрему прхких колача, домаћих бисквита, палачинки или помаже у згушњавању разних врста варива и сосова.

Фото: Unsplash/Bermix studio
За шта су тип 700 и тип 850

Пшенично полубело брашно тип 700 и тип 850 нешто је бољих нутритивних карактеристика од белог брашна због већег садржаја састојака која потичу из спољног дела зрна. Типично је хлебно брашно које се углавном употребљава за прављење хлеба и пецива.

За шта је тип 1100 и тип 1600

Пшенично црно брашно тип 1100 и тип 1600 је по својим нутритивним карактеристикама висококвалитетно брашно због повећаног садржаја минерала, витамина и влакана. У домаћинству се употребљава првенствено за припрему производа од дизаног теста попут хлеба или пецива. Хлеб израђен од црног брашна је влажније средине, пуног укуса и боље задржава свежину од белог хлеба.

Шта се прави од интегралног брашна
Фото: Unsplash/Wesual Click

Пшенично брашно од целог зрна садржи све делове зрна пшенице укључујући омотач и клицу, па је богато влакнима и има повећан садржај беланчевина у односу на бело брашно. Препоручује се при припреми хлеба и пецива мешати га с белим или полубелим пшеничним брашном.

С технолошке стране, интегрално брашно је слабијег квалитета јер се теже меси и дуго је потребно да се развије глутен, али је зато нутритивно знатно богатије и пожељније у прехрани у односу на бела брашна.

Чему служи дурум

Дурум брашно је пшенично брашно од пшенице стакласте структуре и велике тврдоће. Ово брашно се користи за производњу тестенина, а није погодно за припрему хлеба и других производа од дизаног теста.

Фото: Unsplash/Jorge Zapata
Како чувати брашно и када га бацити

Већина брашна од житарица трају око шест месеци, а брашна од целих зрна око три месеца у добро затвореном паковању на сувом, прозрачном и хладном месту.

Фото: Unsplash/Olga Kudriavtseva
Које је брашно најбоље

С нутритивног аспекта свакако је најбоље одабрати брашна са већим типским бројем зато што имају већи удео пепела (минерала), то је нпр. црно брашно. Такође се препоручује одабрати и брашно Т-1600 (интегрално или грахам брашно) јер садржи све вредне нутријенте пшеничног зрна. Интегрална и црна брашна ће нам пружити све добробити и нутријенте из житарица.

Зашто је добро јести хлеб

 

Преузмите андроид апликацију.