Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научно потврђени разлози зашто би требало да једемо више хлеба

Угљени хидрати нису нужно лоши по наш ораганизам.
Фото: Unsplash/James Harris

Иако многи сматрају да је хлеб „главни кривац“ за вишак килограма, а научници и стручни магазини су покушали да објасне зашто је ипак добро да уврстимо ову намирнису у нашу исхрану:

„Угљени хидрати су за тело исто што и гориво за аутомобил. Ако нема горива, ауто неће далеко стићи. Ако је гориво квалитетно, ауто ће радити ефикасније“, сликовито поређење написано је на сајти „WebMD„.

Идеја је да се одбаце рафинисани бели хлеб који изазива нагли скок, а потом пад нивоа шећера у крви и то у корист хлеба од 100 посто пшенице од целог зрна јер он садржи здраве угљене хидрате који се спорије варе и дају осећај ситости.

Истраживачи са Медицинског факултета Харвард су установили везу између исхране богате житарицама од целог зрна и ризика од смрти. Испитали су преко 100.000 људи и открили да житарице од целог зрна смањују укупни ризик од смрти за пет одсто а ризик од смрти услед кардиоваскуларних болести за девет одсто.

Фото: Pixabay/arifarca

„Ова открића додатно подржавају важеће смернице за исхрану које препоручују већи унос житарица од целог зрна… и дају обећавајуће доказе који показују да исхрана обогаћена житарицама од целог зрна може да продужи очекивани животни век“, дошло се до заклучка.

Према писању часописа „Psychology Today„, угљени хидрати повећавају ниво неуротрансмитера сератонина одговорног за добро расположење у мозгу, што вам поправља расположење и смањује жељу за нездравим грицкалицама као што су слаткиши. Предност је двострука: смањићете ниво стреса и напетости и смањити обим струка.

Влакна помажу код пражњења црева. Угљени хидрати из житарица од целог зрна чувају ваш пробавни систем и омогућавају редовно елиминисање непотребних материја.

Упркос томе, студија објављена у часопису „Nutrition Research“ показује да 92 посто одраслих особа у САД не уноси довољно влакана на дневном нивоу. Унос житарица од целог зрна може да буде од пресудног значаја за конзумирање препоручене дозе од 28 грама влакана дневно, што спречава констипацију.

Naučno potvrđeni razlozi zašto bi trebalo da jedemo više hleba

Преузмите андроид апликацију.