Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Koja je prosečna cena kvadrata, za koliko se izdaju stanovi, a kada će cene pasti?

Inflacija utiče na cene svih dobara u svetu, građevinski materijal nije izuzetak, što se odražava i na cene nekretnina svuda, pa i u Novom Sadu.
Foto: Gradske info
U maju mesecu prosečna cena kvadrata u Novom Sadu za kupovinu stana iznosila je 1.760 evra.

U odnosu na april, prosečna cena povećala se 4,3%, a u odnosu na 2021. godinu čak 20,4%.

To bi značilo da za stan od 40 kvadrata u Novom Sadu treba izdvojiti u proseku oko 70.000 evra, dok će vas prosečan stan od oko 70 kvadrata koštati oko 123.000 evra.

Naravno, treba uzeti u obzir da prosečnu cenu kvadrata značajno podižu ekstremno luksuzni stanovi ili oni koji su u samom centru grada.

Foto: Gradske info
Kada je reč o iznajmljivanju stanova, u Novom Sadu ste u maju stan mogli iznajmiti po ceni od 7,3 evra po kvadratu.

To bi u praktičnim brojkama značilo da bi vas stan od 40 kvadrata izašao između 250 i 300 evra mesečno.

Za razliku od kupovne cene kvadrata, cena iznajmljivanja je u odnosu na april „skočila“ samo 1,2%, ali u odnosu na prošlu godinu čak 18%, prema analizi portala „MojaNekretnina.rs„.

Treba uzeti u obzir i da je u maju objavljeno čak 33.710 oglasa za nekretnine manje nego u aprilu, što je pad ponude od čak 30%.

Foto: Gradske info
Da li je primetna razlika u ceni u zavisnosti od kvadrature ili sobnosti stana?

Cena stanova može se ponekad znantno razlikovati kada se radi o različitoj strukturi stana. Tako na primer, manji stanovi imaju obično nešto skuplju cenu kvadrata od većih stanova.

Radi lakšeg prikaza, prikazane su stanarine jednosobnih stanova koji imaju 35m2, dvosobnih 50m2, trosobnih 70m2 i četvorosobnih stanova koji imaju 100m2.

Na grafikonu je vidljivo da je cena kvadrata jednosobnih stanova gotovo dostigla cenu kvadrata jednosobnog stana, a isto se dogodilo i sa cenom kvadrata trosobnih i četvorosobnih stanova.
Foto: MojaNekretnina.rs

Grafikon sadrži informacije od januara 2019. godine do maja 2022. godine.


Kako struktura stambenog prostora utiče na cenu iznajmljivanja?

Cene iznajmljivanja su takođe u porastu, ali daleko manje nego cene kvadrata za kupovinu. Na grafikonu možemo videti da cene stanova uglavnom stagniraju, osim u slulčaju četvorosobnih stanova, gde je vidljiva promenljivost iz meseca u mesec.

Radi lakšeg prikaza, prikazane su stanarine jednosobnih stanova koji imaju 35m2, dvosobnih 50m2, trosobnih 70m2 i četvorosobnih stanova koji imaju 100m2

Foto: MojaNekretnina.rs

Grafikon sadrži informacije od januara 2019. godine do maja 2022. godine.


Da li će cene nekretnina pasti u 2022. godini?

Ukratko: cene nekretnina neće pasti. Možda se neće ponoviti rast iz 2021. godine, pa ukupan rast cene nekretnina ne bude prešao +10% ali se svakako očekuje porast cena usled visoke inflacije i inertnosti tržišta kao i jeftinih kredita.

Kada će cene nekretnina pasti?

Ne pre 2024. godine. Prema informacijama portala „MojaNekretnina.rs“ teško je prognozirati kada će cene nekretnina pasti. Usled visoke inflacije kao i porasta cene građevinskog materijala procene su da cene nekretnina neće pasti u toku ove i sledeće godine.


Sve informacije o cenama nekretnina u Novom Sadu i njihovom rastu preuzete su sa portala „MojaNekretnina.rs“ koji svoju analizu vrši na osnovu oglasa za nekretnine prikupljenih sa svih većih sajtova za nekrentine u Srbiji.

Novi Sad dobija novi park, ali i nove bazene na otvorenom (FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.