Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови Сад добија нови парк, али и нове базене на отвореном (ФОТО)

У складу са политиком унапређења и проширења зелених површина у Граду Новом Саду, ускоро ће нићи још један парк у нашем граду.
Фото: УГЗИНС

Наиме, зелена површина на простору покрај Спортског и пословног центра Војводина, уз Булевар цара Лазара, биће уређена и стављена на располагање грађанима.

Увидом у Нацрт измена и допуна Плана генералне регулације, којим је обухваћен локалитет будућег парка, указујемо вам на најважније делове.

Будући парк обухватаће површину око 1,84hа, и имаће чак осам пешачких улаза. Два улаза у парк планирају се из правца Сутјеске улице. Четири улаза биће са Булевара цара Лазара, док ће два улаза бити из правце Тржног центра „Променада“.

Постојеће неуређено зеленило, које се налази на простору који ће ускоро засијати новим сјајем, биће задржано у великој мери.
Фото: PrtSc/nsurbanizam

Међутим, простор ће се у потпуности уредити и обогатити додатном садњом средњег и високог зеленила.

Како је наведено у Нацрту плана, композиција садње треба да буде таква да се током целе године постигне леп визуелни ефекат у погледу листања и цветања.

Како би се целокупно зеленило континуирано одржавало, предвиђена је обавезна уградња заливног система са одговарајућим резервоаром.

 На линији разграничења отвореног базена и парка биће засађен вертикалан зелени зид, са декоративном подном расветом.

Овакав концепт озелењавања и осветљавања допринеће атрактивности простора, а у складу је са модернистичким приступом уређењу екстеријера.

Фото: PrtSc/nsurbanizam

Бетонска ограда, која је постављена уз Булевар цара Лазара, биће уклоњена, како се би се простор у потпуности учинио отвореним и зеленим.

Постојећа жива ограда, која је засађена уз бетонску, биће задржана, уз њено проређивање и допуњавање другим биљкама.

Простор ће се у потпуности партерно уредити, и опремити клупама, кантама и расветом.

Кроз парк ће се простирати главна пешачка стаза, са којом се укрштају приступне стазе које воде од свих осам улаза у парк. Планирано је да стазе буду од ситног набијеног камена, чиме ће се обезбедити добра дренажа простора али и предиван визуелни ефекат.

Фото: PrtSc/nsurbanizam
У парку се планирају две чесме/фонтане. Постојећа чесма уз Булевар цара Лазара се задржава, уз могућност њене реконструкције и претварања у фонтану. Друга чесма биће постављена у делу и улазима из правца Сутјеске улице.

У средишњем делу будућег парка, покрај постојеће чесме, планира се мањи плато.

У непосредној близини платоа, биће постављен мобилни амфитеатар, у којем се планира одржавање културних и едукативних догађаја, али и постављање биоскопа на отвореном.

Будући да је Нови Сад Европска престоница културе, као и да се очекује перманентан развој културе у  нашем граду, имплементација оваквог решења у једну парковску површину, у потпуности је оправдана.

Аргумент више у прилогу оваквог објекта састоји се и у чињеници да ће амфитеатар бити мобилан, у виду монтажно – демонтажне конструкције за седење, са могућношћу промене оријентације и положаја.

Осим још једних зелених плућа града, Новосађани ће реализацијом овог плана добити и нове спортско – рекреативне садржаје надомак самог центра града.
Фото: PrtSc/nsurbanizam

Конкретно, поред постојећег отвореног олимпијског базена, ствара се планска могућност за изградњу још три базена на овом простору. И то: дечијег базена (базен за непливаче), базена за скокове и базена са воденим атракцијама у функцији мини аква парка.

Целокупан простор око базена биће уређен са новим травнатим површинама за сунчање, са новим зеленилом, игралиштем, теретаном на отвореном и мањим угоститељским објектом.

Raspisan tender za uređenje kompleksa Banovine, kako će izgledati nakon izgradnje podzemne garaže? (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.