Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Која је просечна цена квадрата, за колико се издају станови, а када ће цене пасти?

Инфлација утиче на цене свих добара у свету, грађевински материјал није изузетак, што се одражава и на цене некретнина свуда, па и у Новом Саду.
Фото: Градске инфо
У мају месецу просечна цена квадрата у Новом Саду за куповину стана износила је 1.760 евра.

У односу на април, просечна цена повећала се 4,3%, а у односу на 2021. годину чак 20,4%.

То би значило да за стан од 40 квадрата у Новом Саду треба издвојити у просеку око 70.000 евра, док ће вас просечан стан од око 70 квадрата коштати око 123.000 евра.

Наравно, треба узети у обзир да просечну цену квадрата значајно подижу екстремно луксузни станови или они који су у самом центру града.

Фото: Градске инфо
Када је реч о изнајмљивању станова, у Новом Саду сте у мају стан могли изнајмити по цени од 7,3 евра по квадрату.

То би у практичним бројкама значило да би вас стан од 40 квадрата изашао између 250 и 300 евра месечно.

За разлику од куповне цене квадрата, цена изнајмљивања је у односу на април „скочила“ само 1,2%, али у односу на прошлу годину чак 18%, према анализи портала „MojaNekretnina.rs„.

Треба узети у обзир и да је у мају објављено чак 33.710 огласа за некретнине мање него у априлу, што је пад понуде од чак 30%.

Фото: Градске инфо
Да ли је приметна разлика у цени у зависности од квадратуре или собности стана?

Цена станова може се понекад знантно разликовати када се ради о различитој структури стана. Тако на пример, мањи станови имају обично нешто скупљу цену квадрата од већих станова.

Ради лакшег приказа, приказане су станарине једнособних станова који имају 35м2, двособних 50м2, трособних 70м2 и четворособних станова који имају 100м2.

На графикону је видљиво да је цена квадрата једнособних станова готово достигла цену квадрата једнособног стана, а исто се догодило и са ценом квадрата трособних и четворособних станова.
Фото: MojaNekretnina.rs

Графикон садржи информације од јануара 2019. године до маја 2022. године.


Како структура стамбеног простора утиче на цену изнајмљивања?

Цене изнајмљивања су такође у порасту, али далеко мање него цене квадрата за куповину. На графикону можемо видети да цене станова углавном стагнирају, осим у слулчају четворособних станова, где је видљива променљивост из месеца у месец.

Ради лакшег приказа, приказане су станарине једнособних станова који имају 35м2, двособних 50м2, трособних 70м2 и четворособних станова који имају 100м2

Фото: MojaNekretnina.rs

Графикон садржи информације од јануара 2019. године до маја 2022. године.


Да ли ће цене некретнина пасти у 2022. години?

Укратко: цене некретнина неће пасти. Можда се неће поновити раст из 2021. године, па укупан раст цене некретнина не буде прешао +10% али се свакако очекује пораст цена услед високе инфлације и инертности тржишта као и јефтиних кредита.

Када ће цене некретнина пасти?

Не пре 2024. године. Према информацијама портала „MojaNekretnina.rs“ тешко је прогнозирати када ће цене некретнина пасти. Услед високе инфлације као и пораста цене грађевинског материјала процене су да цене некретнина неће пасти у току ове и следеће године.


Све информације о ценама некретнина у Новом Саду и њиховом расту преузете су са портала „MojaNekretnina.rs“ који своју анализу врши на основу огласа за некретнине прикупљених са свих већих сајтова за некрентине у Србији.

Novi Sad dobija novi park, ali i nove bazene na otvorenom (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.