Početna > Svet
Svet

Kišida na sastanku sa Modijem promovisao plan Indo-Pacifik

Japanski premijer Fumio Kišida najavio je danas, tokom sastanka sa indijskim premijerom Nereanda Modijem, novi plan za promociju otvorenog i slobodnog Indo-Pacifika i obećao milijarde dolara investicija za pomoć ekonomijama širom regiona.
Foto: Tanjug/AP/Jason DeCrow

Plan koji je najavio u Nju Delhiju smatra se pokušajem Tokija da uspostavi jače veze sa zemljama južne i jugoistočne Azije kako bi se suprotstavio rastućoj samopouzdanosti Kine na tom prostoru, navodi Rojters.

Kišida je rekao da postoje četiri „stuba“ novog japanskog plana za Indo-Pacifik: održavanje mira, bavljenje novim globalnim pitanjima u saradnji sa zemljama Indo-Pacifika, postizanje globalne povezanosti putem različitih platformi i osiguranje bezbednosti otvorenog mora i neba.

Japan je obećao 75 milijardi dolara regionu do 2030. putem privatnih investicija i kredita i povećanjem investicija kroz zvaničnu vladinu pomoć i grantove.

Kišida je naglasio sve veću povezanost među državama i promovisanje slobode plovidbe, sa osvrtom na povećanje pomorske odbrane i bezbednosti među zemljama istomišljenika.

Kišida je najavio i zajedničke pomorske vežbe Japana sa Indijom i SAD, kao i vežbe „dobre volje“ sa zemljama ASEAN-a.

Naglasio je da su Indija i Japan produbili su svoje veze u odbrambenim i strateškim poslovima suočeni sa dominantnom Kinom.

„Indija je suštinski partner kada je u pitanju realizacija naše slobodne i otvorene vizije Indo-Pacifika“, rekao je kasnije Kišida novinarima, na pitanje zašto je izabrao Nju Delhi kako bi objavio svoj plan.

Modi je na konferenciji za novinare rekao da jačanje indijsko-japanskog partnerstva nije važno samo za obe zemlje, već da ono, takođe, promoviše mir, prosperitet i stabilnost u indo-pacifičkom regionu.

London uveo sankcije zvaničnicima Iranske revolucionarne garde

Preuzmite android aplikaciju.