Почетна > Свет
Свет

Кишида на састанку са Модијем промовисао план Индо-Пацифик

Јапански премијер Фумио Кишида најавио је данас, током састанка са индијским премијером Нереанда Модијем, нови план за промоцију отвореног и слободног Индо-Пацифика и обећао милијарде долара инвестиција за помоћ економијама широм региона.
Фото: Танјуг/AP/Jason DeCrow

План који је најавио у Њу Делхију сматра се покушајем Токија да успостави јаче везе са земљама јужне и југоисточне Азије како би се супротставио растућој самопоузданости Кине на том простору, наводи Ројтерс.

Кишида је рекао да постоје четири „стуба“ новог јапанског плана за Индо-Пацифик: одржавање мира, бављење новим глобалним питањима у сарадњи са земљама Индо-Пацифика, постизање глобалне повезаности путем различитих платформи и осигурање безбедности отвореног мора и неба.

Јапан је обећао 75 милијарди долара региону до 2030. путем приватних инвестиција и кредита и повећањем инвестиција кроз званичну владину помоћ и грантове.

Кишида је нагласио све већу повезаност међу државама и промовисање слободе пловидбе, са освртом на повећање поморске одбране и безбедности међу земљама истомишљеника.

Кишида је најавио и заједничке поморске вежбе Јапана са Индијом и САД, као и вежбе „добре воље“ са земљама АСЕАН-а.

Нагласио је да су Индија и Јапан продубили су своје везе у одбрамбеним и стратешким пословима суочени са доминантном Кином.

„Индија је суштински партнер када је у питању реализација наше слободне и отворене визије Индо-Пацифика“, рекао је касније Кишида новинарима, на питање зашто је изабрао Њу Делхи како би објавио свој план.

Моди је на конференцији за новинаре рекао да јачање индијско-јапанског партнерства није важно само за обе земље, већ да оно, такође, промовише мир, просперитет и стабилност у индо-пацифичком региону.

London uveo sankcije zvaničnicima Iranske revolucionarne garde

Преузмите андроид апликацију.