Почетна > Свет
Свет

Лондон увео санкције званичницима Иранске револуционарне гарде

Велика Британија је данас увела санкције високим званичницима Иранске револуционарне гарде (ИРГЦ), укључујући оне за које тврди да су одговорни за управљање финансијским инвестицијама ИРЦГ-а.
Фото: Pixabay/paulohabreuf

Санкције, које подразумевају, замрзавање имовине и забрану путовања у Велику Британију уведене су петорици чланова управног одбора Фондације ИРГЦ Кооператив и двојици високих команданата ИРГЦ-а који делују у провинцијама Техеран и Алборз, преноси Ројтерс.

Лондон је, заједно са Европском унијом и САД, последњих месеци увео серију санкција Ирану, наводећи као разлог широко распрострањено и често насилно гушење протеста након смрти младе Иранке курдског порекла Махсе Амини која је преминула прошлог септембра, након што је привела иранска полиција за морал.

„Данас предузимамо акције против виших лидера унутар ИРГЦ-а који су одговорни за усмеравање новца у бруталну репресију режима“, рекао је министар спољних послова Џејмс Клеверли након увођења санкција.

ИРГЦ је основан убрзо након Исламске револуције 1979. да би заштитио шиитски клерикални владајући систем.

Процењује се да има војску од 125.000 припадника, која обухвата копненим јединицама, морнарицу и ваздушне снаге, а такође командује и верском милицијом Басиј која се често користи у обрачунима.

Државе чланица Римског статута у обавези да испоруче Путина

Преузмите андроид апликацију.