Почетна > Свет
Свет

Кинеске власти прогласиле „одлучујућу победу“ над ковидом-19

Кинеске власти прогласиле су „одлучујућу победу“ над ковидом-19, истичући да су њихови напори довели до тога да је више од 200 милиона људи добило лекарску помоћ и да имају најнижу стопу смртности на свету.
Фото: Танјуг/Wang Xiang/Xinhua via AP

„Уз сталне напоре да се побољшају мере превенције и контроле ковида-19 од новембра 2022. године, кинески одговор на корону направио је глатку транзицију у релативно кратком времену“, навео је Стални одбор кинеског Политбироа на јучерашњем састанку.

Како су рекли, постигнута је велика одлучујућа победа у превенцији и контроли епидемије.

Скоро 800.000 тешких случајева добило је одговарајуће лечење, али званичници су упозорили да се, иако се епидемиолошка ситуација у Кини побољшава, вирус и даље шири глобално и наставља да мутира, преноси Ројтерс.

На састанку је наглашено да ће Кина повећати стопу вакцинације за старије особе и појачати снабдевање и производњу медицинске робе.

Према наводима кинеске агенције Синхуа, Стални одбор кинеског Политбироа позвао је све локалне самоуправе да ојачају систем медицинских услуга.

Кина је у децембру укинула своју готово трогодишњу строгу политику нулте толеранције на корона вирус, после протеста против владиних оштрих антивирусних ограничења, подсећа британска агенција.

Turska: Dečak izvučen živ ispod ruševina posle 260 sati

Преузмите андроид апликацију.