Početna > Svet
Svet

Kineske vlasti proglasile „odlučujuću pobedu“ nad kovidom-19

Kineske vlasti proglasile su „odlučujuću pobedu“ nad kovidom-19, ističući da su njihovi napori doveli do toga da je više od 200 miliona ljudi dobilo lekarsku pomoć i da imaju najnižu stopu smrtnosti na svetu.
Foto: Tanjug/Wang Xiang/Xinhua via AP

„Uz stalne napore da se poboljšaju mere prevencije i kontrole kovida-19 od novembra 2022. godine, kineski odgovor na koronu napravio je glatku tranziciju u relativno kratkom vremenu“, naveo je Stalni odbor kineskog Politbiroa na jučerašnjem sastanku.

Kako su rekli, postignuta je velika odlučujuća pobeda u prevenciji i kontroli epidemije.

Skoro 800.000 teških slučajeva dobilo je odgovarajuće lečenje, ali zvaničnici su upozorili da se, iako se epidemiološka situacija u Kini poboljšava, virus i dalje širi globalno i nastavlja da mutira, prenosi Rojters.

Na sastanku je naglašeno da će Kina povećati stopu vakcinacije za starije osobe i pojačati snabdevanje i proizvodnju medicinske robe.

Prema navodima kineske agencije Sinhua, Stalni odbor kineskog Politbiroa pozvao je sve lokalne samouprave da ojačaju sistem medicinskih usluga.

Kina je u decembru ukinula svoju gotovo trogodišnju strogu politiku nulte tolerancije na korona virus, posle protesta protiv vladinih oštrih antivirusnih ograničenja, podseća britanska agencija.

Turska: Dečak izvučen živ ispod ruševina posle 260 sati

Preuzmite android aplikaciju.