Kikiriki je odlična opcija za zdravu užinu kao bogat izvor proteina, ugljenih hidrata, zdravih masti, vlakana i masnih kiselina.
Osim što telu daje energiju, smanjuje i rizik od hroničnih bolesti.
Poboljšava zdravlje srca
Jedenje kikirikija pomaže u regulisanju nivoa holesterola. Nekoliko studija je pokazalo da kikiriki takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Sadrži i antioksidante kao što su resveratrol i aminokiseline koje štite arterije od nakupljanja masti, holesterola i drugih štetnih materija.
Smanjuje rizik od dijabetesa
Kikiriki se smatra zdravom užinom za dijabetičare jer je bogat hranljivim materijama i ne sadrži nezdrave masti, čime se nivo šećera u krvi drži pod kontrolom. Takođe sadrži magnezijum koji pomaže u regulisanju insulinskih reakcija u telu.
Pomaže u smanjenju upale
Kao odličan izvor zdravih masti dobijenih iz oleinske kiseline, istog jedinjenja koje se nalazi u maslinovom ulju, kikiriki pomaže u borbi protiv upale i slobodnih radikala u ćelijama.
Pomaže u prevenciji nekih vrsta raka
Studije su pokazale da jedenje kikirikija može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Naime, sadrži značajnu količinu proteina, vitamina E i odličan je izvor resveratrola za koji se kaže da smanjuje rizik od raka.
Pomaže kod gubitka težine
Kikiriki je bogat proteinima i vlaknima koji pomažu u regulisanju težine. Proteini pomažu u povećanju energije, a vlakna povećavaju nivo sitosti u telu.
Preuzmite android aplikaciju.