Početna > Biznis
Biznis

Kijev razočaran zbog vraćanja ruske turbine u Nemačku

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je kanadskog otpravnika poslova da izrazi razočarenje zbog odluke vlade u Otavi da vrati Nemačkoj popravljene Simens turbine koje se koriste za gasovod Severni tok, prenosi TAS S.
Foto: Pexels/
Max Vakhtbovych

Navodi se da je odluka Kanade da dozvoli slanje popravljene ruske turbine iz svoje radionice u Nemačku neophodan prvi korak da se turbina na gasovodu Severni tok 1 aktivira, a da je cilj da se to dogodi što pre, saopšteno je ranije iz sedišta nemačke kompanije Simens.

U saopštenju se navodi da stručnjaci kompanije intenzivno rade na svim daljim formalnim odobrenjima i logistici, što podrazumeva između ostalog i zakonske procedure kontrole izvoza i uvoza, preneo je Rojters.

Kanada je ranije saopštila da će odobriti ukidanje sankcija na vraćanje popravljenih ruskih turbina Nemačkoj, jer su one potrebne Gaspromu za održavanje rada gasovoda Severni tok 1.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu da se od njenih sankcija Rusiji izuzme vraćanje turbina, navela je da će taj potez olakšati nastavak procedura za prelaz s ruske nafte i gasa.

U Francuskoj uskoro bez „vege” burgera

Preuzmite android aplikaciju.