Почетна > Бизнис
Бизнис

Кеш кредити су управо поскупели

Кеш кредити су управо поскупели, јер је Народна банка (НБС) повећала референтну камату за 50 базних поена на укупно пет одсто. Ово је, иначе, девети пут у овој години да централна банка повећава своју базну камату у броби против инфлације.
Фото: Unsplash/Gabriel Enderson

Последице су раст камата на готовинске зајмове, а сви они се одобравају у динарима.

Базна камата централне банке показује пословним банкама у ком смеру ће ићи камате, посебно белибор који је меродаван при уговарању и обрачуну ових зајмова. Другим речима кеш зајмови постају све скупљи и за старе и за нове кориснике. Они који су се већ задужили добиће увећану месечну рату, а они који то тек планирају морају да рачунају на скупље задужење.

Према подацима НБС нови готовински кредити одобравани су у октобру по стопи од 12 одсто што је три процентна поена више него у октобру 2021. и октобру 2020, када су готовински кредити одобравани по стопи од девет одсто.

На још једно повећање референтне камате НБС се одлучила, јер инфлација и даље расте. Тренутно износи 15 одсто колико показује податак за октобар, а за који дан званична статистика ће саопштити и податак за новембар. Сва је прилика да ће раст цена на мало бити настављен.

НБС је саопштила да наставља да пооштрава монетарне услове и утиче на ограничавање секундарних ефеката раста цена путем инфлационих очекивања и тиме доприноси да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља до краја периода пројекције.

Извршни одбор је истакао да се економија Србије и даље суочава са знатним трошковним притисцима из међународног окружења, иако има сигнала њиховог попуштања.

Usporila inflacija u evrozoni

Преузмите андроид апликацију.