Почетна > Бизнис
Бизнис

Успорила инфлација у еврозони

Инфлација у еврозони је успорила, показују најновији подаци ,што би могло утицати да и Европска централна банка (ЕЦБ) од наредног састанка смањи обим повећања каматних стопа на 50 базних поена.
инфлација
Фото: Pixabay

Наиме, инфлација у зони евра износи 10 одсто у новембру, што је испод 10,6 одсто, колико је износила у октобру.

Стопа инфлације у Немачкој након 11,6 одсто у октобру, у новембру је смањена на 11,3 одсто међугодишње. На месечном нивоу стопа инфлације у Немачкој у новембру је није било и износила је нула, након раста од 1,1 одсто у октобру.

Јавност је ове недеље највише интересовало обраћање председника Америчких федералних резерви (ФЕД) Џерома Пауела средином недеље. На објаву података са америчког тржишта рада за новембар.

Пауел је у свом говору у Институту Брукингс у Вашингтону рекао да ће ФЕД успорити темпо повећања референтне каматне стопе. Да ће наставити са заоштравањем монетарне политике. Као и да ће стопе неко време бити на рестриктивном нивоу како би се инфлација у САД ставила под контролу.

Након његових изјава, забележен је пад приноса на америчке државне обвезнице. Долар је знатније ослабио према евру (за око један одсто), док су с друге стране вредности најважнијих индекса акција у САД порасле.

Od danas – nova era

 

Преузмите андроид апликацију.