Početna > Život i stil
Život i stil

Kašika jabukovog sirća na dan može napraviti čudo u vašem organizmu!

Osim za jelo, od jabuke se prave i sirće i jabukovača. Jabukovo sirće ne sadrži hemikalije, a nastaje u farmaceutskom procesu soka od jabuke uz pomoć bakterija sirćetne kiseline.
Foto: Pixabay/wicherek

Sirćetna i jabučna kiselina daće sirćetu karakterističan kiselkast i intenzivan ukus i miris.

Jabukovo sirće za lečenje bolesti počeo je da koristi Hipokrat, „otac medicine“.

Od tada do danas ova mlazna tečnost zlatne boje poznata je po svojim blagotvornim efektima na naše zdravlje. Preporučena dnevna količina je jedna kašičica, a s obzirom na to da ima prilično intenzivan ukus koji se nekima ne sviđa, može se mešati sa vodom.

Pored toga, postoje različiti recepti za piće sa jabukovim sirćetom.

Što se zdravlja tiče, jabukovo sirće je popularno poznato po svojoj lekovitosti. Evo svih tegoba kod kojih se može pomoći ako se pije po jedna kašičica jabukovog sirćeta svakog dana.

Višak kilograma

Jabukovo sirće takođe pomaže u gubitku težine. To dokazuje jedna studija: učesnici koji su konzumirali jabukovo sirće tokom dana unosili su u proseku 275 kalorija manje od učesnika iz test grupe. Razlog tome je što jabukovo sirće povećava osećaj sitosti, pa imate manje potrebe za hranom.

Bakterije i gljivice

U narodu je poznato da je jabukovo sirće antifungalno i antibakterijsko. Ovo sirće sadrži polifenole koji navodno vezuju slobodne radikale i imaju antiinflamatorno dejstvo. Jabukovo sirće se takođe uvek koristilo za dezinfekciju rana i kože.

Problemi sa varenjem

Jabukovo sirće stimuliše varenje, a ako imate osetljiv stomak, kašika sirćeta dnevno može da reši vaš problem. Sirćetna kiselina stimuliše proizvodnju pljuvačke, želudačne kiseline, a takođe i probavnih sokova – tačnije, digestivnih enzima tripsina i lipaze. Varenje će tako biti efikasnije, a problem sa žgaravicom, zatvorom i nadimanjem će se smanjiti.

Nestabilan nivo šećera u krvi

Ako uživate u hrani bogatoj ugljenim hidratima, a imate povišen ili nestabilan nivo šećera u krvi, dobro je da uzmete jabukovo sirće. Naime, sirće konzumirano u kombinaciji sa ugljenim hidratima povećaće osetljivost na insulin. Drugim rečima, to znači da će insulin raditi intenzivnije, a ćelije će moći da koriste više šećera i ugljenih hidrata. Rezultat će biti da ćete se osećati manje umorno i imati više energije.

Česte prehlade i virusi

Osim pomenutih vitamina i minerala, sirće sadrži i gvožđe, kalijum, bakar, silicijum i pektin. Zato je ova kisela tečnost savršen ‘pojačivač’ našeg imuniteta. Zdravu ishranu najbolje je kombinovati sa konzumacijom jabukovog sirćeta – tako ćete učiniti najviše za svoje zdravlje.

Recept francuskog travara star 100 godina: Maska od ječma podmlađuje bar deceniju

Preuzmite android aplikaciju.