Почетна > Бизнис
Бизнис

Капор: Висока цена гаса је била вештачка због рата у Украјини

Стручњак за енергетику Миодраг Капор рекао је данас да је без обзира на недавни пад цене енергената на светском тржишту, немогуће предвидети кретање цена у будућности, посебно када је реч о природном гасу, јер је висока цена била вештачка због почетка рата у Украјини.
Фото: Pixabay/ds_30

„Ово што се десило је природна последица рата у Украјини, имали смо вештачку високу цену природног гаса од почетка рата, и то је била једна аполитичка игра режима у Кремљу, у нади да ће Европа посустати под тим теретом и да ће изазвати поделе међу државама чланицама ЕУ и генерално западних савезника“, рекао је Капор за Танјуг.

То се, додаје, није десило, већ је Запад остао јединствен у својој политици осуде агресије, те су сходно томе прилагодили и енергетску политику, која је, како је рекао, деценијама зависила од увоза релативно јефтиног природног гаса из Русије.

„То је сада неповратно отишло у прошлост. Тренутно 7,5 одсто руског гаса стиже у Европу, а у односу на 45 одсто почетком 2022. године то је неповратно опадајући тренд . Сада имамо ситуацију да се Русија окреће ка Кини и кинеском тржишту, али то је друга тема“, оценио је Капор.

Он је истакао да се Европа окреће бржој транзицији ка зеленој енергији и да је то потпомогнуто и увозом течног нафтног гаса (ЛНГ) из других држава укључујући пре свега из Сједињених Америчких Држава.

„Међутим имамо и друге државе које нуде те услуге – Блиски Исток, Еквадор, Тринидад и Тобаго и друге, тако да то јесте један неповратан тренд. Индустријска потрошња, потрошња природног гаса је опала за 20 одсто у ЕУ, не зато што они сад мање производе него зато што су подигли енергетску ефикасност. Ванредне околности у Украјини су допринеле бржој тразцији ка неким модернијим технологијама и ја се надам да ће Србија ући у тај вагон промена“, рекао је Капор.

Према његовим речима, блага зима је један од веома битних фактора када су у питању залихе а и цена.

Каже да колико је он упућен, попуњеност складишта природног гаса у ЕУ је 64 одсто, што је, како је рекао, далеко изнад прошлогодишњег просека.

То, додао је, по прогнозама аналитичара говори о томе да у следећој сезони Европа не би требало да брине што се тиче снабдевености природним гасом без обзира на временске прилике.

Осим благе зиме, Капор додатно наводи и повећану енергетску ефикасност, односно, како је рекао, рекордне инвестиције у обновљиве изворе енергије (ОИЕ), производњу у ветроелектранама које, наводи, превазилазе и производњу угља у појединим државама ЕУ.

„Наравно имамо зависно од државе до државе и ревитализацију нуклеарних постројења, конкретно у Француској. Ми би требало да пратимо те трендове као што је једном један човек рекао – било каква транзиција ка прљавим енергијама нас води у зависност од Кине и Русије, а ка зеленој енергији нас води приближавању ЕУ“, рекао је Капор.

Што се тиче могуће рецесије Капор каже да је и садашња нижа цена и даље велика, али да је то још један од разлога због чега ЕУ смањује зависност од природног гаса.

„По последњим мерилима неће бити рецесије у ЕУ што не значи да постоји оптималан привредни раст. Са јевитнијим енергентима би наравно био и већи привредни раст. Међутим, по свему судећи, рецесије неће бити осим можда благе у Великој Британији, али су прогнозе да ће и она да крене ка привредном расту“, оценио је Капор.

Talibani pretvaraju bivše vojne baze u ekonomske zone

Преузмите андроид апликацију.