Почетна > Бизнис
Бизнис

Талибани претварају бивше војне базе у економске зоне

Министарство трговине Авганистана саопштило је данас да наставља спровођење планова да се бивше стране војне базе претворе у посебне економске зоне за предузећа и фирме.
Фото: Pixabay/12019

Ројтерс наводи да то министарство ради на плану за бивше америчке базе, након чега ће чекати на одобрење заменика премијера Муле Абдула Барадара.

“Након детаљне расправе, одлучено је да министарство индустрије и трговине постепено преузме контролу над преосталим војним базама страних снага са намером да их претвори у посебне економске зоне“, навео је Мула Барадар.

Он је додао да ће “пилот“ план за претварања база у економске зоне започети у главном граду Кабулу и северној провинцији Бал.

Како наводи агенција, авганистанска економија се бори за опоравак, као и против озбиљне хуманитарне кризе, откако су талибани преузели власт у тој земљи 2021, пошто су се војске страних земаља повукле након 20 година.

Одлука талибанске администрације да забрани рад већини радница невладиних организација прошле године навела је многе хуманитарне агенције да делимично обуставе рад, док милиони грађана и даље зависе од хуманитарне помоћи.

Талибани су раније навели да су фокусирани на јачање економске самоодрживости кроз трговину и инвестиције, а неки страни инвеститори изразили су забринутост због низа напада, укључујући и напад на хотел популаран међу кинеским бизнисменима, за који је Исламска држава преузела одговорност.

Међутим, Светска банка наводи да је извоз порастао и да је талибанска администрација успела да задржи приходе углавном стабилнима у 2022.

Japan zabeležio prvi trgovinski deficit u elektronici za polugodišnji period

Преузмите андроид апликацију.