Вињак је посебно и интригантно пиће које често изазива пометњу због своје блиске сличности са вином. Многи се питају: какве су тачно везе између вињака и вина? Да ли су ова два пића заправо сродници или је вињак нешто сасвим другачије?

Вињак је дестиловано пиће које има своју богату традицију и карактеристике, преноси сајт tosici.rs.
Да бисмо боље разумели овај специфичан напитак, потребно је упознати се са његовим основним елементима и историјом вињака која се протеже вековима.
Шта је вињак?
Шта је вињак? То је високо квалитетно дестиловано пиће базирано на вину, најчешће од белих сорти грожђа. Вињак се одлежава у храстовим бурадима, што му даје јединствену арому и карактер. Његова производња почела је средином 20. века и од тада је вињак постао симбол културе и традиције у Србији.
Историја вињака
Прву подрумски бурад напунили су винским дестилатом 1958. године, чиме је отпочела производња овог јединственог пића. Године 1978. лансирана је производња Рубинове Петице, која се сматра једним од најквалитетнијих вињака данас, остављајући трагу у домаћим и међународним круговима.
Вињак се, кроз вредне награде, потврђује као врхунски производ, освојивши 99 златних медаља на разним манифестацијама, укључујући 9 Гранд прија и 43 шампионата.
У протеклих 60 година, укупно 400 милиона литара вињака продато је широм света, с тим да се вињак извози у више од 20 земаља.
Рецензија 14 вињака домаће производње из личне колекције @nnultra vinjak (прво оцењивање)
Како се прави вињак?
Производња вињака је уметност која захтева знање, вештину и пажљив одабир основних састојака вињака.
Када се одлучите да зароните у свет вињака, откривате чаробни свет ферментације и дестилације, који заједно дају препознатљиве ароме и укусе вињака.
Основни састојци вињака
За прављење вињака користи се посебна сорта грожђа, најчешће Прокупац, која се одликује ниским садржајем алкохола и вишим киселинама.
Основни састојци укључују:
Грожђе (Прокупац или друге сорте)
Квасац
Вода
Минимална старост вињака зависи од типа, а вино се може старењем претворити у различите врсте вињака, као што су Вињак ВС, који има 3 године старости, и Вињак XО, који је старији од 20 година.
Ферментација и дестилација вињака
Током ферментације, важно је одржати одговарајуће нивое киселина. Након тога следи дестилација, која се најчешће обавља двократно на шарантским апаратима како би се постигао квалитет сличан француском коњаку.
процес прављења вињака
Ферментација вињака је кључни процес у којем се шећери из грожђа претварају у алкохол, а оптимални садржај алкохола у вину требао би бити између 7% и 12% вол.
Разлика између вињака и вина
Иако деле основне компоненте, производња вињака значајно се разликује од винске производње.
Вињак се прави дестилацијом вина што доводи до повећања садржаја алкохола и концентрације арома.
Производња вињака
Вино које се користи за дестилацију обично потиче од грожђа с карактеристикама које су идеалне за овај процес.
Ова грожђа се гаје у умереној клими, док је земљиште од круцијалног значаја, с нагласком на кречно, каменито и глиновито.
Генерално, брендови попут компаније Рубин пружају квалитетне производе који су резултат традиције дугог 60 година.
Разлика између вињака и вина огледа се и у самим карактеристикама пића.
Вињак, као продукт ферментације и дестилације, обично садржи између 40% и 53% алкохола, док вино има знатно нижи садржај алкохола, који се креће од 7% до 12%.
Након дестилације, вињак често стари дуго времена, минимално 2 године, док вино може бити сервирано без додатног старења.
Ове две врсте алкохола имају различите намене и ритуале конзумације, што додатно наглашава разлику између вињака и вина.
Као један од најзначајнијих представника јаких алкохолних пића, вињак осликава страст произвођача, а његов процес прављења види се као уметност.
Са капацитетима производње од 15 милиона литара, Србији припада место једног од водећих произвођача вињака у Европи.
Овај закључак о вињаку позива вас да истражите овај диван свет и откријете све његове тајне, уживајући у сваком гутљају.
Преузмите андроид апликацију.