Došao je period slava i praznika, kada čovek može da se posveti domaćinstvu i svemu onome što je unutar njega više nego obično.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2022/11/set-table-2352572-1280-620x437.jpg)
Retko kada ćete radnim danima kao porodica sesti svakodnevno da zajedno ručate ili večerate. A koja domaćica ili domaćin pored svih poslova razmišlja o uređenju stola?
Međutim, u posebnim danima, kada dođe vreme za pravu, porodičnu idilu svako poželi da se potrudi, pa i kada je uređenje stolova u pitanju.
Svečano postavljen sto uključuje nekoliko delova: stolnjak, podmetače za tanjire (ukoliko ste za ovu varijantu), tanjire, činije za supu, tanjire za salatu, tanjire za hleb, salvete, viljuške za salatu, viljuške za jelo, noževe, kašike za supu, kašike za desert, čaše za vodu, čaše za crveno vino i čaše za belo vino.
Jelovnik za ovakve prilike je dosta širi od onog uobičajenog, tako da će samim tim zahtevati i više posuđa. Sve to posuđe treba organizovati kako ne bi sto izgledao pretrpan, sa previše elemenata na njemu.
Pred svakim gostom treba da se nalazi donji, veliki, plitki tanjir iz kog se ne jede, već se na njemu posluži onaj koji je serviran iz koga će se jesti.
Viljuška za jelo, salatu i velika viljuška za glavno jelo nalaze se sa leve strane tanjira. Kašika i nož nalaze se sa desne strane tanjira.
Iznad tanjira, zapamtite, nalazi se kašičica ili mala viljuška koja je namenjena za desert.
Sa gornje desne strane, iznad tanjira, nalaze se čaše za vodu, vino. Sa leve strane servira se činijica za salatu i mali tanjir za hleb.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2022/11/happy-birthday-5835033-1280-620x413.jpg)
Zašto činije i ovali treba da budu iste boje?
Ovali i činije se iznose na sto tek kada svi gosti sednu. Trebalo bi da budu iste boje iz prostog razloga jer će se tako jedino uspostaviti harmonija među ostalim šarenim stvarima na stolu od jela i pića.
Preuzmite android aplikaciju.