Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како издржати на високим температурама

Иако сунчано време позитивно утиче на нас, пазите се

Жељно смо ишчекивали топло време док је напољу падала киша и дувао ветар. Иако велики број људи воли топло време и лето, ипак заборављамо да се придржавамо правила о хидратацији и неизлагању сунцу.

Фото: Pexels/Alexandr Podvalny

Топло време и лето значе и дужи боравак ван куће, уживање на базану, мору или пак неком излетишту. Ако смо дуго директно изложени сунчевим зрацима, може се догодити да угрозимо живот, јер се симптоми топлотног удара и сунчанице јављају изненада.

Главобоља, вртоглавица, умор, мучнина, смањено и отежано знојење, црвена кожа, повишена телесна температура, убрзан рад срца, плитко дисање, губитак свести, грчење мишића – симптоми су који се јављају и код сунчанице и код топлотног удара.

Оно што морамо знати је да се сунчаница добија директим излагањем сунцу, док топлотни удар можемо добити и у затвореном простору.

Фото: Pexels/Min An

Како би лакше поднели топлоту, избегавати директно излагање сунцу.

Носите гардеробу лаганих материјала у светлој боји. Шешир, нека вам буде  обавезни модни детаљ у овим топлим данима када знате да ћете дуго боравити ван.

Фото: Pexels/Fabio Partenheimer

Наочаре за сунце су обавезне, како би заштитили ваше очи. Крема са високим заштитним фактором од УВ зрачења је незаобилазна.
Пити доста воде и лимунаде.

И наравно, избегавати веома расхлађене просторије, јер велика разлика у температури, у малим временским интервалима, лоше утиче на наш термореагулациони систем.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.