Početna > Život i stil
Život i stil

Kako izdržati na visokim temperaturama

Iako sunčano vreme pozitivno utiče na nas, pazite se

Željno smo iščekivali toplo vreme dok je napolju padala kiša i duvao vetar. Iako veliki broj ljudi voli toplo vreme i leto, ipak zaboravljamo da se pridržavamo pravila o hidrataciji i neizlaganju suncu.

Foto: Pexels/Alexandr Podvalny

Toplo vreme i leto znače i duži boravak van kuće, uživanje na bazanu, moru ili pak nekom izletištu. Ako smo dugo direktno izloženi sunčevim zracima, može se dogoditi da ugrozimo život, jer se simptomi toplotnog udara i sunčanice javljaju iznenada.

Glavobolja, vrtoglavica, umor, mučnina, smanjeno i otežano znojenje, crvena koža, povišena telesna temperatura, ubrzan rad srca, plitko disanje, gubitak svesti, grčenje mišića – simptomi su koji se javljaju i kod sunčanice i kod toplotnog udara.

Ono što moramo znati je da se sunčanica dobija direktim izlaganjem suncu, dok toplotni udar možemo dobiti i u zatvorenom prostoru.

Foto: Pexels/Min An

Kako bi lakše podneli toplotu, izbegavati direktno izlaganje suncu.

Nosite garderobu laganih materijala u svetloj boji. Šešir, neka vam bude  obavezni modni detalj u ovim toplim danima kada znate da ćete dugo boraviti van.

Foto: Pexels/Fabio Partenheimer

Naočare za sunce su obavezne, kako bi zaštitili vaše oči. Krema sa visokim zaštitnim faktorom od UV zračenja je nezaobilazna.
Piti dosta vode i limunade.

I naravno, izbegavati veoma rashlađene prostorije, jer velika razlika u temperaturi, u malim vremenskim intervalima, loše utiče na naš termoreagulacioni sistem.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.