Da li ste znali da način na koji jedete može učiniti da se osećate gore nego kada ste bili gladni.
Ah ta divna, ukusna, primamljiva stvar koja se zove hrana. Najčešće jedemo da bismo utolili glad, ali neko od nas jede da bi se osećao bolje, neko iz dosade, a neko iz stresa izazvanog svakodnevnim obavezama.
S druge strane, mnogi nisu svesni da način na koji jedemo može prouzrokovati da se osećamo gore nego što smo se osećali pre nego što smo počeli da jedemo. Studija sa Univerziteta Penn State u Pensilvaniji zaključila je da nezdrave navike u ishrani mogu učiniti ženu razdražljivom nakon obroka. U nezdrave navike u ishrani spadaju prejedanje, gubitak kontrole nad hranom i ograničenje unosa hrane – sve one navike na koje ponekad nismo imuni i koje štetno utiču na žene koje se bore sa viškom kilograma.
Istraživanja su pokazala da, suprotno popularnom verovanju, hrana neće nužno učiniti da se osećamo bolje, posebno ako je omiljena od mnogih nezdravih namirnica, poput grickalica i slatkiša.
Naime, 131 žena između 18 i 30 godina, koja je učestvovala u istraživanju, brojala je kalorije i beležila odgovore na razna pitanja vezana za raspoloženje i navike u ishrani tokom dana. Rezultati su pokazali da nije bilo većih promena u njihovom raspoloženju pre nego što su ispitanici pojeli nešto nezdravo, ali im se nakon nezdravog obroka raspoloženje pogoršalo u odnosu na raspoloženje koje je bilo pre jela.
Dakle, ova studija pokazuje vezu između emocija i hrane, a njeni rezultati mogu pomoći da se bolje razume uloga raspoloženja u razvoju, pa čak i da se održe nezdrave navike u ishrani, što bi moglo biti izuzetno korisno u razvoju efikasnih programa za osobe sa problemima u ishrani i sa viškom telesne težine.
Ako ste niski, primenite ove savete i vizuelno izdužite figuru
Preuzmite android aplikaciju.