Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da zamrznutu picu pretvorite u zdraviji obrok?

Ova namirnica za večeru može biti zgodna, ali je treba konzumirati umereno jer nismo ni svesni kolike posledice smrznuta pica može imati na naše zdravlje.
Foto: Pixabay/marker_photography

Zamrznuta pica je ukusna, brza, laka i obično veoma pristupačna. I dok je možda zvezda segmenta smrznute hrane, to je takođe dokaz da sve što blista nije zlato.

Kako se ispostavilo, smrznuta pica je zapravo daleko gora za vas nego što smo mislili, uglavnom zbog visokog nivoa zasićenih masti, natrijuma i rafinisanih ugljenih hidrata.

Dakle, iako može da bude zgodan i ukusan desert za večeru, važno je da smrznutu picu konzumirate umereno i pročitate deklaraciju na pakovanju, kako biste izabrali onu koja i nije tako loša.

Prema industrijskom izveštaju, smrznuta i prethodno upakovana hrana se sve više konzumira zbog svoje pristupačnosti i pogodnosti, a prodaja smrznutih pica će značajno porasti od sada do 2025.

Šta je u smrznutoj pici?

Jedan od najčešćih problema sa smrznutom picom je izuzetno visok sadržaj natrijuma. Moguće je da u samo jednoj porciji, što je oko 1/6 pice, ima čak 760 miligrama natrijuma. Neki imaju 980 miligrama natrijuma po porciji, što je 43% dnevne preporučene vrednosti u šestini pice. Sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju su masne kalorije, posebno one iz zasićenih masti. Neke pice imaju čak 12 grama masti, od kojih je pet zasićenih masti. Ima i onih sa 17 grama masti, od kojih je osam zasićenih. Takođe, postoji veći nivo rafinisanih ugljenih hidrata, najčešće u obliku obogaćenog belog ili pšeničnog brašna. Rafinisani ugljeni hidrati mogu biti problematični jer su to vrste ugljenih hidrata koji su prerađeni do tačke u kojoj gube veći deo svoje nutritivne vrednosti, uključujući vlakna.

Šta ovo znači za vaše zdravlje?

Česta konzumacija prerađene hrane sa visokim sadržajem natrijuma, zasićenih masti i rafinisanih ugljenih hidrata može imati štetne posledice po vaše zdravlje. Na primer, konzumiranje previše zasićenih masti može povećati nivo LDL (lošeg holesterola), a previše natrijuma može dovesti do visokog krvnog pritiska. Oba ova zdravstvena stanja mogu, nažalost, povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Prema studiji u Missouri Medicine, ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kako uživati u smrznutoj pici na zdraviji način?

Na sreću, ljubitelji pice ne moraju zauvek da se opraštaju od smrznute pice. Iako biste možda želeli da izbegavate proizvođače koji sadrže natrijum, zasićene masti i rafinisane ugljene hidrate, postoji mnogo različitih tipova „zdravijih“ opcija koje možete izabrati između smrznute hrane, samo pažljivo pročitajte etiketu. Ako i dalje više volite da kupujete brendove na koje ste navikli, iako su nezdravi, jednostavan način da i dalje uživate u ovim picama i ostanete zdravi jeste da podelite ono što jedete i poslužite picu sa gomilom salate ili povrća. Ovo povećava količinu vlakana u obroku što vam pomaže da se osećate sito i sprečava da se prejedate. Plus – dobićete nešto zdravo.

Kako da“ubijete“ želju za slatkišima?

Preuzmite android aplikaciju.