U zimskim mesecima smo skloniji „hrani koja teši” poput one bogate ugljenim hidratima ili šećerima kako bismo nadoknadili nedostatak hormona sreće.
U zimskom periodu smatra se da smo pod većim pritiskom i izloženiji stresu, što se može odraziti i na to da želimo hranu bogatiju kalorijama. Takođe zimi nam fali aktivnosti i lako se ugojimo. Ali balans je važan zimi više nego leti.
Na primer, ako za ručak skuvate čorbe od pasulja u koje ste dodali kobasicu ili svinjetinu za ukus, za ručak pojedite tanjir pasulja sa testeninom ili ječmenom kašom, a za večeru ostavite meso koje se kuvalo u čorbi.
Mahunarke i žitarice u kombinaciji su zamena za meso, pa meso možemo i da preskočimo. Meso iz čorbe jedite u sklopu večere uz dodatak povrća.
Klasične sarme možete povremeno poslužiti sa kuvanim povrćem ili sa pireom od šargarepe, brokolija, karfiola, batata, ako nije uvek klasični pire krompir.
Obratite pažnju na količinu masti koju dodajete u svoje obroke.
Jela od mlevenog mesa povremeno se mogu pripremiti sa mlevenom ćuretinom ili piletinom da bi jelo bilo lakše, ili sa sočivom koje je odlična zamena za meso. Jela pripremati prokuvavanjem ili pečenjem u rerni na masnom papiru sa malo masnoće da budu svetlija.
Preuzmite android aplikaciju.