Voće i povrće su sastavni deo zdrave ishrane, a prilikom pripreme i konzumiranja ovih namirnica važno je da ih pravilno operete kako biste uklonili prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide.
Evo nekih uobičajenih grešaka u pranju hrane koje treba izbegavati:
Prilikom pranja koristite sapune ili deterdžente
Uprkos temeljnom pranju, voće i povrće mogu da apsorbuju sapune ili deterdžente koji mogu da naškode telu. Prilikom pranja najbolje je koristiti samo hladnu tekuću vodu.
Prilikom pranja koristite sirće
Jeste li čuli da se povrće može oprati sirćetom? Ovo nije štetno, ali stručnjaci su pre mnogo godina otkrili da pranje sirćetom ima potpuno isti efekat kao i pranje vodom. Sa ove tačke gledišta, upotreba sirćeta je nepotrebna i besmislena, a sirće takođe može negativno da utiče na ukus hrane.
Operite povrće i voće tek nakon što ga ogulite
Prilikom ljuštenja štetni mikroorganizmi mogu ostati na nožu/kori i tako se preneti na hranu koju ćete jesti. Zato je važno namirnice prvo dobro oprati pa tek onda oguliti.
Nemojte brisati hranu nakon pranja
Preporučuje se da nakon pranja hranu osušite čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili broj bakterija koje mogu biti prisutne na hrani.
Kako pravilno oprati voće i povrće?
Ključno je da se proizvod opere što je moguće temeljnije.
Preporučujemo sledeće korake:
- Pre pranja, prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom
- Prvo, izrežite sve koštice i trule „izbočine“ od voća/povrća.
- Nežno obrišite hranu dok je držite pod hladnom tekućom vodom
- Za namirnice sa tvrđom korom (dinja, krastavac…) koristite četku koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća
- Osušite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom
- Pre nego što počnete sa pripremom, sa glavice zelene salate ili kupusa uklonite spoljne listove
- Prilikom pranja voća i povrća ključno je da budete precizni i temeljni, a da kasnije tokom same pripreme vodite računa o pravilnoj higijeni.
Preuzmite android aplikaciju.