Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ко грицка ноћу, не памти добро

Да није добро јести непосредно пре одласка у кревет, већ знамо. Али, осим за срце и притисак, конзумирање хране у поноћ штетно је и за мозак. Прецизније, негативно утиче на хипокампус, део мозга у ком се формирају сећања.
Фото: Pexels/Kyle Roxas

Научници са Универзитета у Калифорнији тестирали су ову теорију на мишевима који су у току дана примили благе електрошокове. Једна група храњена је у току дана, друга касно увече. Сутрадан, мишеви из друге групе показали су страх кад су стављени на исто место на ком су претходног дана добили електрошок, што значи да су се сетили.

„Покусни кунићи“ из прве групе нису имали страх, што научници објашњавају чињеницом да су мишеви ноћне животиње, а да је чињеница да су храњени у погрешно време, у току дана, оставила негативне ефекте на њихову меморију.

Ова теорија није тестирана на људима, али научници верују да исти принцип важи и на нама, с тим што на памћење утиче конзумирање хране у касним сатима. Закључак експеримента је важан не само за људе који имају навику да грицкају касно, већ и оне који раде ноћу па су принуђени да једу оброке у невреме.

Karfiol i borovnice najveći prijatelji vitke linije – Neprijatelja svi dobro znamo i volimo

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке