Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da obezbedite detetu srećnu budućnost

Roditeljstvo, sa sigurnošću možemo reći najodgovorniji „posao“ na svetu.
Foto: Pexels/Anastasiya Gepp

Cilj svakog roditelja zasigurno jeste da svom detetu obezbedi srećan život, trude se na sve načine da daju najbolje što mogu svom detetu.

Odgoj i razvoj deteta zvuči kao veoma zahtevan i odgovoran posao koji ponekad može izazvati strah na samu pomisao na reči „roditeljstvo“ ili „vaspitanje deteta“.

Mnogi faktori kroz život će neminovno uticati na formiranje deteta, a kasnije adolescenta, pa i odraslog čoveka.

Ali zasigurno ono što svi roditelji mogu da urade i na taj način stvore one bitne polazne odrednice u vaspitanju deteta jeste da ih nauče pravim vrednostima. To se najjednostavnije radi tako što svojim primerom ukazujemo deci šta je ispravno, a šta nije.

Nije dovoljno samo pričati, dete jednostavno rade ono što vide, a ne što čuju. Treba se posvetiti svom detetu i tako ćete olakšati taj put ka srećnom životu svog deteta.

Mnoga su pitanja koji su to obrasci ponašanja koji će pozitivno uticati na odgoj i odrastanje deteta? Evo nekoliko obrazaca kojih ne bi bilo loše da se pridržavate.

Ne zanemarujte svoj posao i karijeru

Ma koliko bilo naporno, prvenstveno ženama, da se vrate na posao posle godinu dana i odvoje od svog deteta, povratak na posao je jednako dobar kako za roditelje, tako i za decu.

Pored toga što će finansije biti uvećane, pa će biti i manje stresa zbog novca u kući, istraživanja su pokazala da su devojčice, majki koje su radile, kasnije u svom životu bile snalažljivije u poslu i karijeri.

Sa druge strane dečaci, čije su majke bile zaposlene, su u životu bili više posvećeni svojoj porodici, od onih čije su majke bile domaćice.

Posle godinu dana potpunog posvećivanja detetu, u redu je vratiti se na posao bez griže savesti da svoje jednogodišnje dete „ostavljate“nekim nepoznatim ljudima na čuvanje. Zasigurno će i vama prijati malo odvajanje od dosadašnje svakodnevice i povratak u druge životne situacije.

Foto: Pexels/Gustavo Fring
Igrajte se sa decom

Igrajte se sa svojom decom. Crtajte, idite napolje, u prirodu, igrajte se loptom… Ali telefoniranje, posete društvenim mrežama, odgovaranje na poruke neka sačekaju.

Nemojte biti na Instagramu dok se igrate sa decom. Ne možete se u potpunosti posvetiti deci ukoliko vam je u jednoj ruci telefon i čitate objave na društvenim mrežama.

Deca će postati nervozna i onda umesto prijatnog boravka i igre sa decom, nastaće jedna stresna situacija koja neće prijati ni deci ni vama.

Pevajte sa svojim detetom, čitajte mu knjigu. Dokazano je da toplina majčinog glasa pozitivno utiče na razvoj samopouzdanja kod deteta.

Foto: Pexels/Cottonbro
Budite fizički aktivni

Svojim primerom pokažite detetu koliko je bitna fizička aktivnost i boravak u prirodi. Kasnije u životu takva deca, koja su dosta vremena bila napolju sa svojim roditeljima, trčeći za loptom, usvojiće dobre navike i u svom životu će biti više okrenuti zdravom načinu života i fizičkoj aktivnosti.

Takođe, brže će razviti svoju motoriku zahvaljujući trčanju po prašini ili hodanju po malo nepristupačnijem terenu.

Da ne pričamo o tome da će od umora brže i kvalitetnije spavati. Ranije će imati potrebu za spavanjem, a to je jako dobar preduslov za bolje mentalno i emotivno zdravlje.

Foto: Pexels/Karolina Grabowska
Budite optimistični

Ni za vas, ali ni za dete nije dobro stalno razgovarati i misliti negativno. Ako stalno vidimo loše stvari, jednostavno ćemo se tako i osećati.

Život je isprepleten lepim i onim manje lepim situacijama. Na nama je da odaberemo pogled na život.

Fokusirajte se na one dobre stvari koje se dešavaju svakog dana. Ne uzimajte ih zdravo za gotovo. Svakodnevne aktivnosti mogu biti razlog za radost.

Svakodnevne „sitnice“ su zapravo ono što nas čini srećnim, zato njima pridajte pažnju, a ne negativnim stvarima. Tako ćete naučiti dete da optimistično gleda na život.

Budite empatični

Empatije čini se u poslednje vreme sve više manjka. Svojim primerom pokažite detetu kako da pomogne drugima, budite saosećajni sa drugima.

Bilo tako što ćete donirati garderobu, igračke nekom kome je to potrebno, ili očistiti parkić, pomoći starijoj osobi i sl.

Tako će dete biti otvorenog uma i naučiće da je u redu pomoći drugima, da nije jedini na svetu, već da je potrebno imati saosećanje sa drugim ljudima, a to je zasigurno dobar put ka srećnijem životu.

Evo zašto je opraštanje dobro i neophodno za vaš unutrašnji mir

Preuzmite android aplikaciju.