Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да обезбедите детету срећну будућност

Родитељство, са сигурношћу можемо рећи најодговорнији „посао“ на свету.
Фото: Pexels/Anastasiya Gepp

Циљ сваког родитеља засигурно јесте да свом детету обезбеди срећан живот, труде се на све начине да дају најбоље што могу свом детету.

Одгој и развој детета звучи као веома захтеван и одговоран посао који понекад може изазвати страх на саму помисао на речи „родитељство“ или „васпитање детета“.

Многи фактори кроз живот ће неминовно утицати на формирање детета, а касније адолесцента, па и одраслог човека.

Али засигурно оно што сви родитељи могу да ураде и на тај начин створе оне битне полазне одреднице у васпитању детета јесте да их науче правим вредностима. То се најједноставније ради тако што својим примером указујемо деци шта је исправно, а шта није.

Није довољно само причати, дете једноставно раде оно што виде, а не што чују. Треба се посветити свом детету и тако ћете олакшати тај пут ка срећном животу свог детета.

Многа су питања који су то обрасци понашања који ће позитивно утицати на одгој и одрастање детета? Ево неколико образаца којих не би било лоше да се придржавате.

Не занемарујте свој посао и каријеру

Ма колико било напорно, првенствено женама, да се врате на посао после годину дана и одвоје од свог детета, повратак на посао је једнако добар како за родитеље, тако и за децу.

Поред тога што ће финансије бити увећане, па ће бити и мање стреса због новца у кући, истраживања су показала да су девојчице, мајки које су радиле, касније у свом животу биле сналажљивије у послу и каријери.

Са друге стране дечаци, чије су мајке биле запослене, су у животу били више посвећени својој породици, од оних чије су мајке биле домаћице.

После годину дана потпуног посвећивања детету, у реду је вратити се на посао без гриже савести да своје једногодишње дете „остављате“неким непознатим људима на чување. Засигурно ће и вама пријати мало одвајање од досадашње свакодневице и повратак у друге животне ситуације.

Фото: Pexels/Gustavo Fring
Играјте се са децом

Играјте се са својом децом. Цртајте, идите напоље, у природу, играјте се лоптом… Али телефонирање, посете друштвеним мрежама, одговарање на поруке нека сачекају.

Немојте бити на Инстаграму док се играте са децом. Не можете се у потпуности посветити деци уколико вам је у једној руци телефон и читате објаве на друштвеним мрежама.

Деца ће постати нервозна и онда уместо пријатног боравка и игре са децом, настаће једна стресна ситуација која неће пријати ни деци ни вама.

Певајте са својим дететом, читајте му књигу. Доказано је да топлина мајчиног гласа позитивно утиче на развој самопоуздања код детета.

Фото: Pexels/Cottonbro
Будите физички активни

Својим примером покажите детету колико је битна физичка активност и боравак у природи. Касније у животу таква деца, која су доста времена била напољу са својим родитељима, трчећи за лоптом, усвојиће добре навике и у свом животу ће бити више окренути здравом начину живота и физичкој активности.

Такође, брже ће развити своју моторику захваљујући трчању по прашини или ходању по мало неприступачнијем терену.

Да не причамо о томе да ће од умора брже и квалитетније спавати. Раније ће имати потребу за спавањем, а то је јако добар предуслов за боље ментално и емотивно здравље.

Фото: Pexels/Karolina Grabowska
Будите оптимистични

Ни за вас, али ни за дете није добро стално разговарати и мислити негативно. Ако стално видимо лоше ствари, једноставно ћемо се тако и осећати.

Живот је испреплетен лепим и оним мање лепим ситуацијама. На нама је да одаберемо поглед на живот.

Фокусирајте се на оне добре ствари које се дешавају сваког дана. Не узимајте их здраво за готово. Свакодневне активности могу бити разлог за радост.

Свакодневне „ситнице“ су заправо оно што нас чини срећним, зато њима придајте пажњу, а не негативним стварима. Тако ћете научити дете да оптимистично гледа на живот.

Будите емпатични

Емпатије чини се у последње време све више мањка. Својим примером покажите детету како да помогне другима, будите саосећајни са другима.

Било тако што ћете донирати гардеробу, играчке неком коме је то потребно, или очистити паркић, помоћи старијој особи и сл.

Тако ће дете бити отвореног ума и научиће да је у реду помоћи другима, да није једини на свету, већ да је потребно имати саосећање са другим људима, а то је засигурно добар пут ка срећнијем животу.

Evo zašto je opraštanje dobro i neophodno za vaš unutrašnji mir

Преузмите андроид апликацију.