Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто је опраштање добро и неопходно за ваш унутрашњи мир

Многи људи су нас повредили током наших живота.
Фото: Pixabay/s7akti

Било да се ради о изневереним очекивањима, нарушеном поверењу, издаји, неочекиваном негативном потезу који је дошао од особе којој смо највише веровали, свима је заједничко то што су нас повредили.

У реду је признати своја осећања, постати свестан зашто сте повређени, али немојте се осветити и уништити свој живот негативним емоцијама. Иако је можда теже, много је боље опростити на дуге стазе и то је једини начин да се спасите и нађете мир.

Ево зашто је ипак добро опростити:
Помаже нам да престанемо да будемо жртве

Када научите да праштате и постанете захвални за искуство и лекције које сте стекли, коначно ћете престати да играте улогу жртве. Морате схватити да сте сами господар своје судбине. Када кривите неког другог за своје невоље, другима дајете контролу над својим животом и тако бирате улогу жртве.

Омогућава нам да преузмемо одговорност за своје животе

Већина онога што привлачимо у своје животе једноставно је одраз нашег унутрашњег света и ставова које имамо. Закон привлачења нас учи да слично привлачи слично и да никада нећемо доживети срећу ако су нам мисли лоше и песимистичне. 

Људи који су нас повредили видимо као учитеље

Чланови породице, бивши и садашњи партнери, пријатељи, шефови, колеге, познаници – сви они долазе у наше животе да би сазнали више о нама самима. Захваљујући томе што су они део вашег путовања и подучавали вас непроцењивим лекцијама, учинићете огроман корак ка ширењу свести и прихватању неуспеха, посебно када су у питању односи. Једном када извучете прави закључак из прошлих неуспешних веза, можете избећи понављање истих грешака и поново бити повређени.

Учи нас да живимо без очекивања

Као што смо рекли, ми смо креатори нашег света. Дакле, не треба да се везујемо за очекивања од других људи, јер оно што нам је потребно и желимо, можемо постићи својом снагом.

Учи нас да боље разумемо друге

Односите се према другим људима са разумевањем и емпатијом. Можда неко није могао боље, није знао како да се понаша другачије… Свако се носи са својим проблемима. Сви смо ми људи и сви правимо грешке. И дубоко у себи сви се надамо да ћемо опростити. Када опраштамо другима за њихове поступке, можемо очекивати да ће нам други опростити. Њихове акције могу бити нејасне или сулуде, али већина њих даје све од себе. Прихватите то и наставите даље.

Ствара простор за нову љубав

Не трају све везе у које улазимо цео живот. Понекад је потребно толико времена само за отварање новог поглавља или учење лекција. Опраштањем и отпуштањем особе са којом сте били, стварате простор који можете испунити новим људима и осећањима. Само ако преболиш стару љубав и опростиш бол, можеш отворити врата новој љубави.

5 načina da se „isključite“ i prestanete da razmišljate nakon napornog radnog dana

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке