Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 начина да се „искључите“ и престанете да размишљате након напорног радног дана

Зарад нашег психичког здравља, веома је важно знати како се искључити са посла након радног дана, ма колико нам то тешко и немогуће звучало.
Фото: Pexels/Life of pix

Колико смо због дужих дана продуктивнији, толико нас ипак ово сунчано и лепо време мами све више напоље, у природу, шетњу, на терасу…

Ипак, радно време је нешто што многе у томе спречава, а пандемија је допринела томе да многи тешко одвајају приватно и пословно време, нарочито ако још увек раде од куће.

Ипак, сви знамо да је равнотежа између посла и живота јако важна за наше ментално здравље, посебно када је у питању избегавање бурноута које се свима може догодити.

Зато, ево малих савета како се и чиме искључити од посла након радног дана.

Запишите своје планове

Пре него што завршите посао за тај дан, размислите, а онда и на папир запишите све што вас чека наредног дана или седмице.

Тако ћете мирније наставити остатак послеподнева и нећете га провести узнемирено размишљајући о томе шта вас све чека сутра и шта све морате да урадите.

Писање задатака и обавеза је увек одлична опција јер њиме добијете осећај да све држите под контролом и да сте организовани.

Уклоните ствари за посао из своје близине

Кад завршавате посао, завршите га како треба. А то значи – макните и поспремите све што користите за посао те тако створите једну границу између радног дана и остатка дана којег ћете провести са својом породицом, пријатељима или сами.

То ће вас одвратити и од тога да се сетите касно увече да „само“ проверите мејл који сигурно може сачекати до јутра.

Шетња
Фото: Pexels/Tirachard Kumtanom

Иако о томе стално пишемо, говоримо, а и ви вероатно и читате, заиста је тако. Шетња је нешто што би свако морао да уврсти у свој дневни распоред јер осим што је одлично за физичко здравље, одлазак у шетњу помоћи ће вам да се ресетујете.

Ова активност ће вам омогућити да се одвојите од свог посла и направите једну менталну „чистку“, да практикујете свесност и да се ослободите стреса.

Топла купка

Одаберите дан за себе када ћете вече провести у топлој и мирисној купки те се у потпуности препустити сами себи и уживати.

Осим тога, проведите понеко вече с пријатељицом уз чашу вина и разговор који ће вас искључити с посла, бројних брига и планирања.

Чар је управо у томе – да пронађете начин који одговара само вама и који је за вас правилан кад је у питању ментално искључивање.

Упишите радионицу

Повратком на старо нормално, све је више догађања и радионица, којих су људи заиста жељни! У зависности од тога шта волите, прегледајте по интернету шта се нуди у вашем кварту и једноставно се одважите.

Од радионица цртања, бојења, пењања у природи – могућности су бројне, а одличан су начин да попуните своја послеподнева и одмакнете се од посла

Načinom držanja tela šaljete poruku ljudima oko sebe

Преузмите андроид апликацију.