Pica ima mnogo različitih kombinacija i načina pripreme. Sastojci za testo variraju od recepta do recepta, dok se fil stavlja prema sopstvenim željama. Zato je vrlo lako napraviti zdravu picu.
Evo nekoliko recepata za pravljenje drugačijeg testa za picu koje ne uključuje kvasac.
Pica bez kvasca
Kada želite da napravite picu na brzinu i nemate vremena da čekate da testo naraste, pica bez kvasca je idealno rešenje.
Sastojci:
- 350 grama brašna
- 2 i po kašičice praška za pecivo
- kašičica soli
- kašika maslinovog ulja
- 170 mililtara vode
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešati brašno, prašak za pecivo i so i dodati ulje i vodu. Mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ako je lepljivo, dodajte još malo vode ili brašna. Mešajte još tri do četiri minuta na pobrašnjenoj površini, pa podelite testo na dve jednake loptice. Uzmite jednu loptu i razvaljajte je u obliku kruga ili kvadrata. Dodajte fil po želji i pecite oko 15 minuta. Drugu kuglu testa možete koristiti kasnije ili je čuvati u zamrzivaču za sledeći put.
Pica sa jogurtom
Za pripremu ovog testa za picu potrebna su samo četiri sastojka. Osim što je bez kvasca, ovo testo se pravi i od speltinog brašna koje sadrži manje glutena i mnogo je lakše svarljivo. Bez brige, u gotovoj pici nećete osetiti ukus jogurta.
Sastojci:
- 200 grama jogurta (grčkog ili običnog)
- 200 grama speltinog brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni. Dok se rerna zagreva, pomešajte sve sastojke prvo kašikom ili viljuškom, a zatim rukom. Morate dobiti kompaktnu mešavinu. Zatim prepolovite testo da dobijete dve loptice jednake veličine. Razvaljajte jednu loptu na pobrašnjenoj podlozi u obliku kruga ili kvadrata. Prebacite u pleh sa pek papirom i stavite fil po želji. Pecite picu oko deset minuta. Ostatak testa možete zamrznuti.
Preuzmite android aplikaciju.