Ukusan i zdrav prilog spreman za dvadeset minuta.
Potreban vam je:
- 500 grama graška
- 1/2 malog luka
- malo ulja
- 1 mala šargarepa
- 1 kašičica vegete
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice paradajz pirea
Priprema:
Pola malog luka iseckati na veoma sitne kockice i propržiti na ulju. Ne čekajte da požuti, već pre toga dodajte šargarepu iseckanu na kockice. Sve malo propržiti pa dodati grašak. Možete koristiti sveže, zamrznute ili konzervisane. Ako odlučite da ga zamrznete, prvo ga kuvajte 15-20 minuta. Takođe malo propržite grašak. Stalno mešajte da ne zagori (nekoliko minuta). Zatim dodajte vrelu vodu da prekrije grašak. Možete da prokuvate vodu u kuvalu i ostavite je sa strane za prelivanje. Možete koristiti i hladnu vodu, ali će tada priprema trajati duže. Pustite da se grašak kuva 10-15 minuta u polupoklopljenoj posudi. Povremeno mešajte i prelijte vodom. Kada je grašak skuvan i voda ispari, uzmite malo graška na kašičicu i izgnječite viljuškom, ponovite to 5-6 puta. Zdrobljeni grašak će „zgusnuti“ smesu i dati joj lepu kremastu teksturu. Kuvajte još minut-dva uz stalno mešanje. Kada je gotovo, ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Četiri saveta uz koja možete da uštedite pri kupovini namirnica
Preuzmite android aplikaciju.