Početna > Život i stil
Život i stil

Kako biti na dijeti bez osećaja gladi?

Kada idete na dijetu koja zahteva kalorijski deficit ili smanjen unos hrane, važno je pronaći načine da ostanete siti. Saveti koje ćete pročitati ne zahtevaju mnogo odricanja u ishrani.
Foto: Pixabay/mojzagrebinfo

Uz ove savete nećete se osećati gladni ili ekstremno umorni, a istovremeno zadovoljiti sve svoje potrebe za hranom.

Nećete morati da jedete samo salate ili da se odričete slatkiša.

Prvi savet je da povećate količinu hrane.

Što je veća količina niskokalorične hrane, veća je sitost nakon jela. Povrće je najbolji način da povećate količinu hrane bez unosa mnogo kalorija.

Preporučuju se zelena salata, paradajz, krastavac, kiseli kupus, karfiol, brokoli i paprika. Za žitarice se preporučuju proso, bulgur, kus kus i ovas, a za mahunarke slanutak, pasulj, sočivo, pasulj i grašak.

Drugi savet je da smanjite količinu visokokalorične hrane.

Jedite dve do tri čokoladice umesto dva reda ili ako konzumirate puter od kikirikija, koristite jednu malu kašiku umesto velike.

Takođe možete pronaći neke zdravije verzije slatkiša sa manje kalorija.

Treći savet se odnosi na pravilnu proporciju određenih namirnica na tanjiru.

Dakle, kada servirate hranu, stavite više povrća u odnosu na hranu bogatu ugljenim hidratima.

Neka četvrtina vašeg tanjira svakog meseca bude ispunjena ugljenim hidratima, druga četvrtina proteinima, a ostatak nadoknadite povrćem.

Četvrti savet je da napravite supe i čorbe.

Imaju veliku zapreminu zbog velike količine vode, pa su odličan način da unesete neke kalorije.

Osim toga, smanjićete unos hleba i povećati unos povrća u ishrani.

Peti savet se odnosi na unos proteina.

Proteini su važni za rast i razvoj mišićne mase, a stvaraju i veći osećaj sitosti.

Osim mesa i ribe kao što su oslić i bakalar, najbolji izvori proteina su jaja i sveži sirevi.

Zbog čega nikada ne treba preskakati obroke?

Preuzmite android aplikaciju.