Početna > Život i stil
Život i stil

Kad telo upali crveni alarm: Ovo su signali da jedete premalo i zato teško mršavite

Metabolizam se usporava kako bi sačuvao energiju, pa koliko god malo pojeli, telo će pokušavati da uskladišti baš sve.
Foto: Pixabay/mojzagrebinfo

Ako želite da izgubite višak kilograma, ključ uspeha je u tome da pojedete manje kalorija, ali mnogi greše pa se previše suzdržavaju od jela, a to može imati suprotni učinak – usporiti mršavljenje.

Naime, u nedostatku hranjivih materija, u telu se pali crveni alarm i ono počne svaku unesenu kaloriju da skladišti za crne dane.
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
Mnogo razmišljate o hrani

Naravno, telo vam žudi za kalorijama, pa je tako i vaš um preokupiran hranom. Ako razmišljate po ceo dan o hrani i ne možete se nikako otarasiti te misli, možda je vreme da napokon stavite nešto konkretnije u usta.

Foto: Pixabay/mojzagrebinfo
Preskačete obroke

Mnogi veruju kako je preskakanje obroka dobar način za unos manje kalorija, a time i gubitak kilograma, ali nije tako. Ukoliko ne pojedete doručak, ručak ili večeru, vi zapravo pomažete svojem telu da isključi mehanizme zaslužene za unutrašnje sagorevanje.

Često vas boli glava

Ako osećate često vrtoglavicu, drhtavicu i glavobolju, to bi moglo biti i zbog nedovoljnog unosa kalorija. U nedostatku hrane mozak ne dobija dovoljno glukoze, a to znači da je nivo šećera u telu previše nizak. U takvom slučaju javljaju se razne vrste fizičkih problema.

Foto: Pixabay/stevepb
Nemate volje da vežbate

Ako vam se čini da ste umorni već i od same pomisli na vežbanje, stalno ste iscrpljeni i imate problema sa koncentracijom – to bi mogla biti posledica nedovoljnog unosa hranjivih materija u organizam.

Kada telu nedostaje hrane, nivo energije pada, a ostaje tek nešto malo za osnovne funkcije i preživljavanje, a to je za vaše telo vrlo naporno.

Vrlo ste razdražljivi

Mnogo je razloga za razdražljivost, a jedan od njih je i izgladnjivanje. Ukoliko namerno preskačete obroke i suzdržavate se od hrane kad god možete, raspoloženje će vam se teško popraviti. Čak je i naučno dokazano kako nedostatak kalorija vodi ljutnji i frustraciji.

Foto: Pixabay/roxanawilliams1920
Pojeli ste večeru, a još ste gladni

To pokazuje da tokom dana niste uneli dovoljno kalorija i hranjivih materija u organizam i, iako ste se najeli, telo žudi za još. To ne znači nužno da morate jesti više, već ono što pojedete treba da bude boljeg kvaliteta.

Odaberite proizvode od integralnih žitarica, proteina i zdravih masnoća umesto, recimo, salate koja ne sadrži gotovo ništa od navedenog, prenosi „Tips and Tricks

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.