Почетна > Путовања
Путовања

Јордан: Некомпликовани Оријент

Краљевина Јордан, држава на тромеђи Азије, Африке и Европе, привлачи путнике својим природним лепотама и богатом историјом и док га лети треба заобићи због високих температура, представља идеалну дестинацију за касну јесен. Смештен између конфликтима склоном Израела, Сирије у којој се ратује већ деценију, те и даље прилично затворене Саудијске Арабије, за Јордан би се могло рећи да је сушта супротност свом комшилуку – права оаза мира и гостопримства.
Фото: Pixabay/ChiemSeherin

Његово без сумње назначајније благо је древни град Петра, камуфлиран у кречњачким стенама јужног Јордана, и изабран за једно од “нових седам светских чуда” 2007. године.

Некада главним градом арапског Набатејског царства пролазили су каравани на путу тамјана, те се склапали важни трговачки послови. Петра је поново “откривена” у 19. веку, а овај јединствени град уклесан у стене ружичасте боје годишње посети преко милион туриста.

Популарности локалитета допринела је и чињеница да је 1989. Петра искориштена за сценографију филма “Индијана Џоунс и последњи крсташки поход”.

Најпознатија грађевина овог нестварног комплекса, такође уграђена у стену, је “Ризница” која се налази на самом изласку из драматичног кањона којим се стиже у Петру, а ту су и монументални гробови, те амфитеатар. У околини се може камповати и пешачити, па за посету овој зони треба издбојити најмаје два дана.

Фото: Shutterstock/Thomas Wyness

Овде авантуре тек почињу! Јордан је познат и по сувим речним долинама повременог тока које постоје у пустињи а зову се “wadi”, и кроз које се може пешачити (са или без воде) у блиском контакту са природом.

Најпознатији вади у Јордану је вади Рум, ћудљив, захтеван и склон екстремним температурама, па ипак због својих кампова у пустињи и историјске важности, омиљено место за авантуристе.

Кроз вади Рум шуњао се својевремено и Т. Е. Лоренс, познатији као “Лоренс од Арабије”, а у вади Руму снимљен је и истоимени филм који је награђен са седам Оскара.

Друга, али ништа мање интересантна опција је вади Муџиб, познат као јордански “Велики кањон” с обзиром да је дуг око 70 километара. Овде се долази на хајк и кањонинг у сетингу драматичних стена, омањих али снажних водопада и уских пролаза, а легенда каже да је кроз њега прошао и Мојсије.

Фото: Unsplash/Toa Heftiba
Још једно чудо у понуди Јордана је и Мртво море, славно језеро које дели са Изреалом и Палестином. Иако се у води чији је садржај соли између 30 и 40 одсто (десетак пута више од “обичног” мора) не може провести више од неколико минута, искуство уласка у Мртво море је незаборавно.

Путници тешко одоле да направе сада већ легендарну фотографију како читају новине или књигу док плутају. Ту је и забава мазања благотворним блатом које наводно лечи кожне и друге болести. Ово је најниже језеро на планети, а до њега се стиже након дугог спуста јорданским “краљевим аутопутем” који води све до 430 метара испод надморске висине.

Фото: Unsplash/Ahmad Qaisieh

А кад пожелите назад у цивилизацију, правац Аман. Смеђе-жућкаста престоница Јордана је један од најмлађих и дефинитвно не најлепши град Оријента. Иако нема посебних историјских знаменитости, вреди га посетити, ако ништа друго јер се у њему најлакше и најбезбедније доживи јединствени дух Блиског истока. У подножју брда и у сенци Цитаделе, Аман нуди рушевине из римских времена, бројне џамије и одличне музеје.

Ту су и бројни кафеи који су саставни део свакондневног живота у Јордану и које обавезно треба посетити. У урбаном западном делу града налазе се шопинг центри, галерије и барови, док се у источном делу чува конзервативнији дух града.

Аутор текста: Н. К.

Obala Amalfi: Neodoljivi šarm juga Italije

Преузмите андроид апликацију.