Početna > Putovanja
Putovanja

Jordan: Nekomplikovani Orijent

Kraljevina Jordan, država na tromeđi Azije, Afrike i Evrope, privlači putnike svojim prirodnim lepotama i bogatom istorijom i dok ga leti treba zaobići zbog visokih temperatura, predstavlja idealnu destinaciju za kasnu jesen. Smešten između konfliktima sklonom Izraela, Sirije u kojoj se ratuje već deceniju, te i dalje prilično zatvorene Saudijske Arabije, za Jordan bi se moglo reći da je sušta suprotnost svom komšiluku – prava oaza mira i gostoprimstva.
Foto: Pixabay/ChiemSeherin

Njegovo bez sumnje naznačajnije blago je drevni grad Petra, kamufliran u krečnjačkim stenama južnog Jordana, i izabran za jedno od “novih sedam svetskih čuda” 2007. godine.

Nekada glavnim gradom arapskog Nabatejskog carstva prolazili su karavani na putu tamjana, te se sklapali važni trgovački poslovi. Petra je ponovo “otkrivena” u 19. veku, a ovaj jedinstveni grad uklesan u stene ružičaste boje godišnje poseti preko milion turista.

Popularnosti lokaliteta doprinela je i činjenica da je 1989. Petra iskorištena za scenografiju filma “Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod”.

Najpoznatija građevina ovog nestvarnog kompleksa, takođe ugrađena u stenu, je “Riznica” koja se nalazi na samom izlasku iz dramatičnog kanjona kojim se stiže u Petru, a tu su i monumentalni grobovi, te amfiteatar. U okolini se može kampovati i pešačiti, pa za posetu ovoj zoni treba izdbojiti najmaje dva dana.

Foto: Shutterstock/Thomas Wyness

Ovde avanture tek počinju! Jordan je poznat i po suvim rečnim dolinama povremenog toka koje postoje u pustinji a zovu se “wadi”, i kroz koje se može pešačiti (sa ili bez vode) u bliskom kontaktu sa prirodom.

Najpoznatiji vadi u Jordanu je vadi Rum, ćudljiv, zahtevan i sklon ekstremnim temperaturama, pa ipak zbog svojih kampova u pustinji i istorijske važnosti, omiljeno mesto za avanturiste.

Kroz vadi Rum šunjao se svojevremeno i T. E. Lorens, poznatiji kao “Lorens od Arabije”, a u vadi Rumu snimljen je i istoimeni film koji je nagrađen sa sedam Oskara.

Druga, ali ništa manje interesantna opcija je vadi Mudžib, poznat kao jordanski “Veliki kanjon” s obzirom da je dug oko 70 kilometara. Ovde se dolazi na hajk i kanjoning u setingu dramatičnih stena, omanjih ali snažnih vodopada i uskih prolaza, a legenda kaže da je kroz njega prošao i Mojsije.

Foto: Unsplash/Toa Heftiba
Još jedno čudo u ponudi Jordana je i Mrtvo more, slavno jezero koje deli sa Izrealom i Palestinom. Iako se u vodi čiji je sadržaj soli između 30 i 40 odsto (desetak puta više od “običnog” mora) ne može provesti više od nekoliko minuta, iskustvo ulaska u Mrtvo more je nezaboravno.

Putnici teško odole da naprave sada već legendarnu fotografiju kako čitaju novine ili knjigu dok plutaju. Tu je i zabava mazanja blagotvornim blatom koje navodno leči kožne i druge bolesti. Ovo je najniže jezero na planeti, a do njega se stiže nakon dugog spusta jordanskim “kraljevim autoputem” koji vodi sve do 430 metara ispod nadmorske visine.

Foto: Unsplash/Ahmad Qaisieh

A kad poželite nazad u civilizaciju, pravac Aman. Smeđe-žućkasta prestonica Jordana je jedan od najmlađih i definitvno ne najlepši grad Orijenta. Iako nema posebnih istorijskih znamenitosti, vredi ga posetiti, ako ništa drugo jer se u njemu najlakše i najbezbednije doživi jedinstveni duh Bliskog istoka. U podnožju brda i u senci Citadele, Aman nudi ruševine iz rimskih vremena, brojne džamije i odlične muzeje.

Tu su i brojni kafei koji su sastavni deo svakondnevnog života u Jordanu i koje obavezno treba posetiti. U urbanom zapadnom delu grada nalaze se šoping centri, galerije i barovi, dok se u istočnom delu čuva konzervativniji duh grada.

Autor teksta: N. K.

Obala Amalfi: Neodoljivi šarm juga Italije

Preuzmite android aplikaciju.