Леблебија је одличан извор протеина биљног порекла , 100 грама куване леблебије садржи око 9 грама протеина. Богата је и дијеталним влакнима, која снижавају ниво лошег холестерола у крви и побољшавају варење. Када се леблебија комбинује са јајетом – још једним одличним и јефтиним извором протеина, добијате протеински ручак који је подједнако укусан и хранљив.
Предлажемо вам рецепт за кувану леблебију у љутом сосу од парадајза, коју је најбоље послужити уз парче домаћег хлеба.
Састојци:
- 250 г парадајз пиреа
- 240 г куване леблебије
- 2 јаја
- 1 мали лук
- 1-2 чена белог лука
- 1 кашичица димљене паприке у праху
- ½ кашичице чили праха
- биљно уље по жељи
- со и бибер
Припрема:
Загрејте мало уља и на њему продинстајте ситно сецкани црни и бели лук. Кувајте око два до три минута. Додати кувану леблебију и парадајз пире, зачинити сољу, бибером, димљеном паприком у праху и чилијем у праху. Све заједно динстајте око пет минута док не буде доброг укуса. Испеците јаје и послужите га са леблебијем у парадајз сосу и парчетом домаћег хлеба.
Преузмите андроид апликацију.