Leblebija je odličan izvor proteina biljnog porekla , 100 grama kuvane leblebije sadrži oko 9 grama proteina. Bogata je i dijetalnim vlaknima, koja snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi i poboljšavaju varenje. Kada se leblebija kombinuje sa jajetom – još jednim odličnim i jeftinim izvorom proteina, dobijate proteinski ručak koji je podjednako ukusan i hranljiv.
Predlažemo vam recept za kuvanu leblebiju u ljutom sosu od paradajza, koju je najbolje poslužiti uz parče domaćeg hleba.
Sastojci:
- 250 g paradajz pirea
- 240 g kuvane leblebije
- 2 jaja
- 1 mali luk
- 1-2 čena belog luka
- 1 kašičica dimljene paprike u prahu
- ½ kašičice čili praha
- biljno ulje po želji
- so i biber
Priprema:
Zagrejte malo ulja i na njemu prodinstajte sitno seckani crni i beli luk. Kuvajte oko dva do tri minuta. Dodati kuvanu leblebiju i paradajz pire, začiniti solju, biberom, dimljenom paprikom u prahu i čilijem u prahu. Sve zajedno dinstajte oko pet minuta dok ne bude dobrog ukusa. Ispecite jaje i poslužite ga sa leblebijem u paradajz sosu i parčetom domaćeg hleba.
Preuzmite android aplikaciju.